Közös fenyődíszítések
2021-12-14 - Az iskolásokkal és az óvodásokkal együtt díszítette fel a Százhalombatta főterén felállított óriás fenyőt Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, illetve Lukács Bernadett valamint Szabó Zoltán képviselők. A hagyományokhoz híven, településrészenként is sor került a közös fadíszítésre.
Vezér Mihály örömét fejezte ki, hogy sokan részt vettek a Szent István téri "hógolyózós", zenés-táncos eseményen, amelyre saját készítésű, szép és ötletes díszeket vittek a gyerekek, szívüket, lelküket beletéve. Az ünnep jegyében, az elmúlt évekhez hasonlóan a nevelési és az oktatási intézmények részére összesen több, mint 3000 ajándékcsomagot állított össze az Önkormányzat – mondta el a városvezető. Szólt arról is, hogy a járvány miatt most sincs lehetőség megtartani az ilyenkor szokásos "kakaó-partit", amely során megvendégelik a gyermekeket, akik tartalmas, színes műsorral készülnek az eseményre. Visszaemlékezve, gyerekként mindig misztérium volt számára az adventi várakozás időszaka, a Mikulás, a Karácsony eljövetele és az ajándékozás öröme. Háromszoros nagypapaként már az unokák vannak a középpontban, nekik is szeretné átadni a megélt meghitt hangulatot – fogalmazott Vezér Mihály.
Török Sándor alpolgármester szerint az utóbbi évek legszebb karácsonyfája látható most a főtéren, miután az előre elhelyezett nagyobb elemek mellé a gyerekekkel közösen felrakták a többi díszt. A régi családi emlékeket felidézve elmondta, hogy a szaloncukrokat cérnára kötve tették fel a csillagszórós fára, amelyet már a nagyszülők által is használt díszek és igazi gyertyák ékesítettek. Gyerekekként saját maguk készítettek ajándékokat, ők jellemzően nem játékokat, hanem – nagy örömükre - éppen szükséges ruhaneműt kaptak. A karácsonyi családi együttlét jelenti az igazi értéket, mintsem az ajándékok – mondta Török Sándor.
A közösségi ünnepi események mellett a Karácsony a személyes elcsendesedésről és a befelé fordulásról is szól, a természet is megpihen ebben az időszakban, amikor a leghosszabbak az éjszakák, a legborongósabb napok – fogalmazott Nagy Balázs. Adventben a fényre is várakozunk, amit a decemberi napfordulót követő hosszabb nappalok vetítenek előre. Az elanyagiasodott világban az ünnep jó alkalom a lélek feltöltődésére, a családdal való meghittebb törődésre, ami maradandóbb élmény jelent, mint a tárgyi ajándékok. Felidézte, hogy gyermekkorában is szeretetteljes hangulatban készültek az ünnepre, és ez nincs másképp ma sem, amikor már családos emberként várja az szentestét.
Lukács Bernadett szívesen vett részt az eseményen, amelyen örömteli volt látni a vidám arcokat. Mint mondta, számára a legkedvesebb ünnep a Karácsony, amelyre mindig meghitt hangulatban készültek. A lelkük mellett otthonukat is díszbe öltöztették, fényfüzérekkel kivilágított házzal csatlakoztak a "Nyiss egy ablakot"adventi kalendáriumi városi kezdeményezéshez. Az ajándékvásárlás mellett nem maradhat el a családi sütés-főzés sem - tette hozzá.
 
A sokak által várt újtelep-urbáriumi fenyődíszítésen a Canticum Novum emelte az ünnep hangulatát. Vezér Mihály, a településrész képviselője köszönetét fejezte ki, hogy az énekkar varázslatos karácsonyi dalokkal mindig részt vesz ezeken az eseményeken. Fontosnak nevezte, hogy a városrészek lakói ilyen közösségi alkalmakkor is közelebb kerüljenek egymáshoz, ugyanakkor hosszabb távú feladat a körzetek építészeti eszközökkel való egységesítése. Örömteli, hogy az egykori fenyőünnep helyett, a rendszerváltozás óta fokozatosan megvalósulhatott az egyre többeket megérintő karácsonyi eseménysorozat – tette hozzá.
 
A dunafüredi közös díszítésen az Önkormányzat nevében Vezér Mihály, Török Sándor, a városrész képviselője, valamint Lukács Bernadett és Szabó Gábor óvárosi képviselő vettek részt. Török Sándor köszöntötte a nagy számban megjelent ünneplőket, örömét fejezte ki, hogy a lakótelepről is sokan érkeztek. Mint mondta, jó együtt lenni, azonban emlékezni kell azokra is, akik már nem lehetnek velünk. Szólt arról is, hogy a városrész különösen összetartó közösséget alkot, amelyet tovább erősít a folyamatos fejlődés. A környezet vonzerejét mutatja, hogy egyre többen költöznek Dunafüredre, a régen gazdátlan telkeken új házak épültek. Reményét fejezte ki, hogy a korábban megszokott hangulatban, egészségben ünnepelhet mindenki, illetve, hogy könnyebbséget hoz az új esztendő.
Lukács Bernadett 15 éve él Dunafüreden, számára különösen kedves a városrész, amit közvetlen, családias hangulat jellemez. Mint mondta, a sok nehézség ellenére bizakodva tekint előre, képviselőként is szeretne minél többet tenni a városért.
Szabó Gábor örömmel vett részt a díszítésen, amelyet Óvárosban is nagyon várnak. Betlehemes műsorral, szeretetasztallal és halászlével ünnepelnek, de lesz karácsonyi vásár is december 17-én – mondta el a képviselő. Köszönetét fejezte ki azért, hogy sokan segítenek a szervezésben. Bár ebben az évben nem minden valósulhatott meg, amit eltervezett, azonban nem lehet elégedetlen. Reményei szerint jövőre kevésbé kell számolni a járvánnyal, és nyugodtabb körülmények között dolgozhatnak majd a képviselők is.