Te mi leszel, ha nagy leszel?
2021-11-25 - Bár negyedik évfolyamos tanulóként a továbbtanuláson és pályaválasztáson való morfondírozás még nem a mindennapjaink része, a százhalombattai Kőrösi Sportiskola legérettebb alsó tagozatos évfolyama komoly és igen színvonalas szakmai rendezvényen vehetett részt november 12-én pénteken a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szervezésében.
A nap színes programkínálatáról és az intézmény által kínált képzések széles palettájáról az iskola éttermében kaptunk tájékoztatást, majd osztályokra bontva vettünk részt az interaktív előadásokon és programokon.
Az iskola egyik emeleti tantermében meghallgatott előadások során sok érdekességet mutattak be nekünk a mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, növénytermesztéssel és vadászattal kapcsolatban. Ezt követően különböző állomásokon szívhattuk magunkba a tudást.
A puzzle játék során megcsodáltuk a legmodernebb fejőgépet, a terem másik végében pedig számos takarmánynövényt vizsgálhattunk meg és tehettünk különbséget közöttük. Kóstolókból sem volt hiány: az iskola diákjai különböző állati és növényi eredetű tejeket, sajtokat, túrót és mézet kínáltak nekünk. Ezek mellett többféle szőlőlevet és mazsolát is megízlelhettünk, illetve a legbátrabbak a tehénfejés mesterségét is kipróbálhatták a teremben kiállított életnagyságú tehén segítségével.
Egy rövid TOTÓ közös kitöltését követően napunk a szomszédos teremben folytatódott, ahol az iskolában oktatott szakmák gyakorlati elemeit sajátíthattuk el. Ifjú tájrendezőként miniatűr mezítlábas parkot készíthettünk, saját konyhakertünket pedig különböző növényfotókból alkotott kollázzsal tervezhettük meg. Virágkötő segítségével szalvéta-díszcsomagolást és festett köveket készítettünk, és minden tanuló megismerkedhetett a fűmagvetés fortélyaival is.
A programokat követően az iskola tanulói által készített krémeket és lekvárt, valamint az igazgató által sütött túrós és meggyes pitéket is megkóstolhattuk. A programsorozat végén mindkét osztály egy szép oklevéllel és ajándékcsomaggal is gazdagabb lett.
Napunkat a Velencei-tó partján tett sétával zártuk. Hátizsákunkat saját készítésű tárgyakkal, kobakunkat pedig hasznos tudással töltöttük meg a nap során.
Köszönjük szépen Stossek Balázs Mátyás igazgató úrnak és Nyuliné Aradi Katalin tanárnőnek a profi szervezést és a nagyszerű élményeket!
Tornai Boglárka
osztályfőnök-helyettes