A MOL-nál a munkavégzés feltétele lesz a koronavírus elleni védettség
2021-11-18 - A MOL úgy döntött, hogy él a kormányrendeletben biztosított lehetőséggel, és a munkavégzés feltételeként határozza meg a koronavírus elleni védettséget. A munkatársaknak 2022. január 31-ig kell igazolniuk, hogy felvették az oltást, vagy más módon védettséget szereztek – tájékozatott a társaság.
A MOL szándékai egyértelműek: egész Európában romlanak a járványügyi statisztikák, ezért minden lehetséges eszközt be kell vetni a kollégák védelme érdekében. Járványügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy minden Magyarországon elérhető oltással meg lehet előzni a súlyos megbetegedéseket, és ezt az állítást a MOL saját statisztikái is igazolják. A vállalat ezért alapos mérlegelés után úgy döntött, hogy él a kormányrendeletben biztosított lehetőséggel, és a munkavégzés feltételeként határozza meg a koronavírus elleni védettséget.
 
"Krízismenedzsment csapatunk hétről hétre kockázatelemzéseket végez, és járványügyi szakemberek bevonásával rendszeresen finomhangolja a vállalat védekezési stratégiáját. A rendelkezésre álló védettségi statisztikák alapján arra jutottunk: a jelenlegi helyzetben határozottabb intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megvédjük a kollégáink egészségét és Magyarország energiaellátását. Bár a folyamatos tájékoztató kampányoknak és munkatársaink felelős magatartásának köszönhetően a vállalaton belüli átoltottság a 80 százalékot is meghaladja, mi jelentősen szeretnénk növelni az arányt, hiszen egymásért és a régió ellátásért is felelősséggel tartozunk" – mondta el Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.
 
 A munkatársaknak 2022. január 31-ig kell igazolniuk, hogy felvették az oltást, átestek a betegségen, van pozitív antitest tesztjük, vagy orvosilag ellenjavalt számukra az oltást. Ha a védettségi igazolvány lejár, akkor az érintett munkatársak oltakozással szerezhetnek védettséget.
 
A MOL az elmúlt másfél évben számos egészségvédelmi intézkedést vezetett be: csoportszinten több mint 20 millió dollárt költött a járvány elleni védekezésre, több millió maszkot és kesztyűt vásárolt, és rendszeres vírustesztelést biztosított a munkatársainak. Miután az oltás elérhetővé vált, a cég járványügyi szakemberek bevonásával indított tájékoztató kampányt, több magyarországi telephelyén megszervezte a munkahelyi oltakozást, és szabadnappal is támogatja az oltás felvételét. A cég azokra is gondol, akik átestek a fertőzésen, hiszen az érintett kollégák koronavírus utáni szűrővizsgálaton vehetnek részt.