Jubileumi világkongresszus
2021-11-14 - A százhalombattai Barátság Kulturális Központ adott otthont a Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége, a CIOFF 50. kongresszusának november 10-én, a jeles eseményt tavaly el kellett halasztani a járványhelyzet miatt.
A rendezvényen 57 ország 138 képviselője vett részt. A központ előterében kiállítás nyílt népi iparművészek, hímzők, kékfestők munkáiból. Hat magyar országos szövetség mutatkozott be a színházteremben, továbbá az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO-listán szereplő hazai elemek, a busók, a kékfestők, a solymászok, a Matyóföld, és a Táncház Egyesület. A kongresszus záró programja az Aranyszív Gála volt, amelyen a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház és a kihívásokkal élő társulati tagok alkotta Felhőjárók Mozdulat Színház érintéseket, érzéseket, fájdalmakat megjelenítő közös produkcióját láthatta a közönség.
 
Vincze Andrea, a Cioff Hungary elnöke elmondta, hogy a szervezet által a magyarországi rendezvények, zenei- és táncegyüttesek is bekapcsolódhatnak a nemzetközi kulturális áramlatba, illetve fordítva. A hazai szövetségnek 33 tagfesztiválja van, a többi között a világszerte ismert százhalombattai Summerfest Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár.
 
Szigetvári József a Cioff Hungary alelnöke, a százhalombattai kulturális központ igazgatója felidézte, hogy Magyarország 1970-ben alapító tagja volt a szervezetnek, amely a vasfüggönnyel elválasztott keleti és nyugati országok kulturális közeledését hivatott elősegíteni. A keleti blokkból csak állami intézmények lehettek tagok, hazai részről az akkori Népművelődési Intézet vállalta a nemzetközi kapcsolattartást. A szövetség célja, az UNESCO-val együttműködve, a különböző népcsoportokra jellemző, egyedi szellemi kulturális örökség védelme. Példaként említette a mohácsi busójárást, a mezőkövesdi matyó díszítőművészetet és a kalocsai hímzést, amelyek megszűnnek, ha nem ápoljuk, és nem adjuk tovább azokat az újabb generációk számára.
 
Vezér Mihály polgármester párhuzamot vont Százhalombatta várossá nyilvánítása és a CIOFF megalakulása között, hiszen mindkét esemény 1970-hez köthető. Jelképesen így is összefonódott a város és a szervezet sorsa, együtt igyekeznek felmutatni és ápolni az egyetemes emberi értékeket. Héra Éva népművelő, közművelődési szakember és Szigetvári József a népi táncművészet és kultúra megőrzésére irányuló tevékenysége nemzetközi szinten is ezt jelenti. A múlt hagyományainak megbecsülése, továbbadása minden generáció feladata, mert ez a záloga annak, hogy a jövőben is életképes, sikeres legyen egy közösség.  
A városvezető örömét fejezte ki, és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a város adhatott otthont a világkongresszusnak, ami a Summerfest sikerének is elismerése. Emlékeztetett, hogy a kezdetektől fogva támogatták a fesztivált, amelynek Szigetvári József a zászlóvivője. Az első, 28 évvel ezelőtti rendezvénynek még az 1-es iskola udvara adott helyet, hat ország részvételével, az akkori nagy siker nyomán azóta is örömmel tesznek eleget ennek a missziónak. A járvány okozta nehézségek ellenére is arra törekszenek, hogy a lehetőségekhez mérten folytatódjon a Summerfest. Mint mondta: az élet mellett teszik le voksukat, megtörve a vírus általi társadalmi elszigeteltséget. A közösség együtt mond "igent" a mindennapokat szebbé, tartalmasabbá tevő értékekre. Az élet él, és élni akar – tette hozzá a polgármester.
Az Aranyszív Gálára utalva hangsúlyozta a segítségre szorulók cselekvő támogatásának fontosságát, aminek nagy hagyományai vannak Százhalombattán.  Köszönetét fejezte ki a szociális területen dolgozóknak, akik elhívatott, áldozatos és felelősségteljes missziós munkát végeznek a városban. Általánosságban elmondható, hogy az emberek egymás iránti segítő elköteleződése a társadalmi érettség, fejlettség fontos fokmérője, e tekintetben már bőven nagykorú Százhalombatta – fogalmazott Vezér Mihály.
 
Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, az egyik szervező, a Magyarok Öröksége Alapítvány elnökeként köszöntét és elismerését fejezete ki Szigetvári Józsefnek, hogy a nehéz körülmények ellenére is létrejöhetett a jubileumi rendezvény, ami büszkeség nemcsak az alapítvány, hanem Százhalombatta és az ország számára is. Az összefogás és a szolidaritás rendkívüli jelentőségű példájának nevezte a Forrás és a Felhőjárók közös fellépését.