Véget értek az óvodai szemészeti és ortopédia szűrővizsgálatok
2021-11-12 - Az Önkormányzat megbízásából ortopédiai és szemészeti szűrővizsgálatot végeztek az iskoláskorú óvodások és a jelenlegi első osztályos tanulók körében Százhalombattán.
 
A szűrővizsgálat fontosságát felismerve immár hetedik alkalommal biztosították az ingyenes látásvizsgálatot, és harmadik éve az általános ortopédiai szűrővizsgálatot a százhalombattai iskolába lépő gyermekek számára.
Az idei évben bepótolták a koronavírus-járvány miatt elmaradt tavalyi vizsgálatokat is, így az iskoláskorú óvodások és a jelenleg első osztályos tanulók között végezték el a szűréseket a szakorvosok.
Az ortopédiai vizsgálat elsősorban a gerincferdülés, testtartás és lábdeformitás (lúdtalp, bokasüllyedés) problémák kiszűrésére irányult. Az óvodákban és az iskolákban júniusban kezdődött meg a szűrés, melynek során 175 nagycsoportost és 207 első osztályos kisdiákot vizsgáltak meg. A kiértékelt eredmények alapján 193 gyermeknél nem találtak ortopédiai eltérést, 54 gyermeknél túlsúlyt állapítottak meg, 36 gyermek esetében középsúlyos lúdtalp deformitásra, 67 gyermeknél gerincferdülésre utaló jeleket és 144 gyermeknél hanyag testtartásra utaló gyanújeleket észlelt Dr. Terebessy Tamás egyetemi docens, ortopéd szakorvos. A gyermekek szüleit egy négy oldalas füzet formájában tájékoztatták a szűrések eredményeiről, amelyek informálják és segítik a családokat abban, hogy gyermekük ortopédiai fejlődési rendellensége időben korrigálható legyen.
A szemészeti vizsgálat során – elsősorban – a gyermekkorban leggyakrabban előforduló szemészeti eltérések kerülnek kiszűrésre, mint például a kancsalság, távollátás, rövidlátás. Ez a fajta prevenciós munka feltárja – még iskolakezdés előtt – azokat a látásproblémákat, amelyek miatt a későbbiekben tanulási gondokkal, látászavar miatt kialakult iskolai nehézségekkel küzdenének meg a kisiskolás gyermekek, ami gátolná őket a sikeres tanulási folyamatban. Az idei évben 145 iskoláskorú óvodást és 180 első osztályos tanulót vizsgált meg Zimány Géza optometrista - kontaktológus. 265 gyermek látása nem igényelt korrekciót, 14 gyermek esetében 60%-os vagy annál rosszabb látásélességet állapítottak meg. Összesen 2 gyermek térlátásával és 2 gyermek színlátásával kapcsolatban állapítottak meg problémát.
Az elvégzett szűrések alapján 60 gyermekkel ajánlott gyermekszemész szakorvoshoz fordulni. A személyre szóló kiértékelések segítik a szülőket, hogy időben meg tudják tenni a szükséges lépéseket gyermekük éleslátása érdekében.
A prevenció fontosságát szem előtt tartva az Önkormányzat a továbbiakban is minden évben biztosítani szeretné a szemészeti és ortopédia szűrővizsgálatok elvégzését a szeptemberben iskolát kezdő óvodásoknak.