Hosszabb távú időpontfoglalási lehetőség a SZEK-ben
2021-11-12 - Félévre szóló előjegyzési lehetőséget biztosított a Százhalom Egészségügyi Központ, november 10-től. Kivételt képez ezalól a gyógytorna, az EKG és a gasztroenterológia. A sebészeten november 15-től vehető igénybe a hosszabb távú foglalás.
Dr. Berzéki Ferenc főigazgató elmondta, hogy az egészségügyi rendszer leterheltsége miatt nehéz bejutni a rendelésekre, sorban kell állni az időpontfoglalásokért és telefonon sem könnyű elérni az orvosokat. Jelentősen megnövekedett az ellátatlan betegek száma, a legtöbb szakrendelésen már január közepéig elfogytak az időpontok, és várhatóan mindenhol betelnek majd a féléves intervallumok december elejéig. Az intézmény azt kéri a páciensektől, hogyha mégsem tudnak megjelenni az adott napon, akkor feltétlenül töröltessék a foglalást interneten, vagy telefonon. A jogszabály szerint óránként négy beteg ellátására van lehetőség.
 
A SZEK is küzd a szakemberhiánnyal, a szükségesnél kevesebb az orvos és az asszisztens is, ezért a tiszti főorvos kérése ellenére nincs lehetőség arra, hogy oltópontként is üzemeljen az központ. A csökkent létszám miatt a sebészeti ellátásból a keddi és a szerdai nap már kiesik, vagyis öt helyett csak három napon van rendelés. Általános, hogy sok orvos a covid miatt más korházakban is le van terhelve. Pozitívum, hogy sikerült új szakorvost szerződtetni az ultrahang- és a röntgendiagnosztikai ellátásban.
 
A koronavírussal kapcsolatosan Dr. Berzéki Ferenc kiemelte, hogy a védőoltás felvétele elengedhetetlen a hatékony a védekezéshez. A tapasztalatok szerint a vakcinák által biztosított ellenanyagszint 6-9 hónap múltán csökken, ezért javallott már a harmadik oltás. A szervezet ennek nyomán ismét nagyobb intenzitással tud ellenanyagot termelni, így akár tünetmentesen is át lehet esni a betegségen. A megfelelő védekezés fontos része továbbá a maszkviselés, a távolságtatás, és lehetőség szerint kerülni kell a zsúfolt helyeket. (HTV)