Gyász
2021-11-11 -  "A tanító olyan lámpás, mely minél inkább világít másnak, annál inkább fogyasztja önmagát."(Gárdonyi Géza)
Ismét fekete zászló lobog iskolánkon...... egykori ikonikus pedagógusunk Csécsey Károlyné "lámpása" örökre kialudt.
Az Arany János Iskola alapítói között tartjuk számon Marikát. Tanítóként végzett, később a történelem szakot főiskolán, majd egyetemi kiegészítéssel végezte el. Az egykori 2.számú Iskolában tanított, majd az Arany Iskola önállóvá válásakor, 1985-től nyugdíjazásáig a mi iskolánk tartalmi kialakításán, tanulóink oktatásán, nevelésén és később a fiatal kollégák mentorálásán dolgozott. Kezdetben az általános iskola, majd a ’90-es évektől a gimnázium profiljának kialakításában tevékenykedett a mindennapi oktató-nevelői feladatai mellett az iskola vezetésével. Több általános iskolai osztályt vezetett, a nyolcosztályos gimnázium első (kísérleti) osztálya Szűcs István tanár úré, a második Marikáé volt. A harmadik gimnáziumi  évfolyam osztályfőnökségét én kaptam meg az iskola vezetésétől, de bátran vállaltam, mert tudtam, hogy az előttem haladó kolléganő, Marika gyakorlata nyitott könyv lesz előttem, számíthatok segítségére. Fiatal kezdőként felnéztem rá és később is tapasztalatát, tanácsait is szivacsként szívtam magamba. Tanítói, tanári, munkaközösség vezetői, igazgató helyettesi pozícióban is kiválóan, példamutatóan megállta a helyét. Mindenki tisztelte, szerette és becsülte. Rendkívül jó humora volt, pozitív szemléletű, reálisan optimista, energikus pedagógusunk volt. Tanítványai szerették, tisztelték: gyöngybetűs, esztétikus táblavázlatai, logikus történelem-meséi segítették a kis-és nagydiákokat a történelem rejtelmeiben való kiigazodásban. Ami igaz, az igaz: tanulni kellett nála, nem volt mentség nem-tanulás esetében, hamar bekerült a rossz jegy, de mindig ki lehetett javítani. Következetesen, igazságosan értékelt, diákjai a felsőoktatásban is megállták a helyüket.
Nagyon boldog volt, amikor segítettem neki az Arany Diplomához való hozzájutásban néhány éve. Akkor bejött az iskolába, nagyon elégedett volt az eredményeinkkel és az iskola előre haladásával. Nagyon büszke voltam, hiszen szavai erőt adtak a további lépésekhez.
Németh László írta: "Az, hogy az iskola – és benne a tanár – milyen volt, csak jó 10 évvel az iskola elvégzése után kezd kiderülni."
Marika tanítványai már felnőttek. Gyermekeiket kísérik az óvodába, iskolába. Hálás gondolataik, felejthetetlen élményeik, szép emlékeik között őrzik tanító néniként, osztályfőnökként, történelmet tanító pedagógusként Marika nénit. Őszinte szeretettel és mély tisztelettel őrizzük Őt mindannyian emlékezetünkben: az egykori tanítványok, kollégák, szülők. Nyugodj békében drága Marika!
 
Horváthné dr. Hidegh Anikó, intézményvezető
 Arany János Általános Iskola és Gimnázium