Védelmi intézkedések
2021-11-08 - A koronavírus fokozódó terjedése miatt járványügyi intézkedéseket jelentett be Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere, november 8-án.
A városvezető elmondta, hogy a kormány a polgármesterek hatáskörébe utalta az önkormányzati alkalmazottak kötelező oltásáról szóló döntést. Százhalombattán nem kerül sor erre az összesen 550 intézményi és céges dolgozó esetében, mert 87%-os az átoltottság ebben a szektorban, hamarosan pedig eléri a 90%-ot. A kormány korábban már előírta - türelmi idővel - az oltás felvételét az egészségügyi és a szociális ágazatban.
Az önkormányzati cégek és intézmények esetében a munkavállalókra és az odalátogatókra egyaránt vonatkozó kötelező maszkhasználatot az adott vezető rendelheti el. A polgármester felkérte az illetékeseket, hogy mérlegeljék a részleges, vagy teljes körű használat bevezetését, az adott munkakör kontaktus számával és a zárt terek használatával összefüggésben. Egyúttal rendszeres fertőtlenítést rendelt el minden önkormányzati cégnél és intézménynél, az ehhez szükséges ózon-generátor, és a MOL által biztosított felületfertőtlenítő anyagok rendelkezésre állnak, csakúgy, mint a kézfertőtlenítő szerek. Az egyszer használatos maszkokból is van elegendő, így ezek is segítik a hatékony védekezést.
A Polgármesteri Hivatalban rövidesen bevezetik a kötelező maszkhasználatot.
 
Vezér Mihály azon kéréssel fordult a városlakókhoz, hogy amennyiben lehetséges, részesítsék előnyben az internetes, illetve telefonos ügyintézést a személyes találkozások csökkentése érdekében. A lakosság számára az önkormányzat szükség esetén mosható textilmaszkot biztosít. Az igénylés lehetőségének módját rövidesen közzéteszik.
 
Minden százhalombattai munkáltatónak - csakúgy, mint a 3. hullámban - ingyenesen biztosítják a jelentős kontaktusban dolgozó munkavállalóik ingyenes tesztelését. Az erre vonatkozó igényeket a polgármesteri titkárságon lehet jelezni, a pmtitkar@hivatal.battanet címen. A város ezzel is igyekszik fenntartani a cégekkel való jó kapcsolatot és együttműködést.
Folytatódik az önkormányzati dolgozók rendszeres tesztelése is.
 
Vezér Mihály mindenkit arra kért, hogy aki csak teheti, vegye fel az oltást, mert a 4. hullám az oltatlanokra a legveszélyesebb. A vakcinák esetleges mellékhatásai elenyészőek a vírus okozta egészségkárosodáshoz képest. Felhívta a figyelmet arra, hogy az oltás, a maszkhasználat és a távolságtartás együttesen nyújtják a leghatékonyabb védekezést, amely azért is szükséges, mert a reprodukciós ráta alapján, egy beteg már közel két embernek tudja átadni a vírust, hatványozottan terjed a fertőzés.
 
A járási hivataltól megkérte a százhalombattai pandémiás adatokat, amint megérkeznek, közzéteszik azokat, és ezek ismeretében, illetve további esetleges kormányzati felhatalmazás birtokában várhatóak újabb helyi intézkedések.