Mindenszentek és halottak napja - rendőrségi felhívás
2021-10-28 - Bűnmegelőzési tanácsok a megemlékezés időszakára.
Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak el szeretteik sírjához megemlékezni, virágot elhelyezni, gyertyát gyújtani.
 
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szeretné felhívni a hozzátartozók figyelmét arra, hogy az emlékezés időszakában se feledkezzenek meg értékeik, vagyontárgyaik biztonságáról. Ebben az időszakban gyakrabban fordul elő gépkocsi feltörés, alkalmi- vagy zseblopás, kerékpárlopás, a sírokról virágok és koszorúk eltulajdonítása.
 
Annak érdekében, hogy zavartalanul teljen a megemlékezés, kérjük, fogadja meg tanácsainkat!
 
Amennyiben tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, különösen a fel- és leszálláskor figyeljen értékeire, a kézi- és válltáskáját szorítsa testéhez és azt mindig tartsa maga előtt!
 
Az értékeit tartsa táskája és ruházata belső zsebében!
 
Ne tartsa bankkártyája mellett a PIN kódját, illetve lakáskulcsát ne tartsa a lakcímére utaló dokumentumok mellett, mert az adatok birtokában az elkövetők további jelentős károkat okozhatnak.
 
Sírrendezés közben is figyeljen értékeire, táskáját ne hagyja őrizetlenül, rövid időre se!
 
 
 
Amennyiben autóval közlekedik, lehetőség szerint őrzött, ennek hiányban jól látható, kivilágított helyen parkoljon. A gépkocsi lezárt állapotáról annak elhagyásakor mindig győződjön meg. Ha van az autóban beépített vagy egyéb mechanikus lopásgátló eszköz, használja. Az indítókulcsot és a gépjármű iratait tartsa magánál olyan helyen, amely nem könnyen hozzáférhető.
 
Ne hagyjon értéket a gépjármű utasterében, különösen a látható helyeken, mert a gépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz! Az elkövetők a legkisebb érték miatt is feltörik a zárat vagy a gépjármű oldalablakát betörik.
 
Amennyiben a megemlékezés lakóhelyétől távolabb történik, kérje meg szomszédját, ismerőseit, hogy az ön távollétében lakását tartsák szemmel a betörések elkerülése érdekében.
 
Közösségi oldalakon ne tegyen közzé arra utaló információt, hogy elutazik otthonról.
 
 
 
A temetők környékén számoljon növekvő gyalogos és gépjármű
forgalommal! Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekedik, tegye ezt még
nagyobb körültekintéssel, türelemmel! Ne "megszokásból" közlekedjen,
figyelje az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjon a
várható változásokról!
 
Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált tegyen feljelentést személyesen a legközelebbi rendőrkapitányságon vagy hívja a 112-es központi segélyhívó számot!
 
Kegyeletteljes megemlékezést kívánunk!
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály