Szelektív hulladékgyűjtés + kódolás? Igen!
2021-10-28 - Mertünk nagyot álmodni és az álmainkat meg is valósítottuk a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatos osztályaiban. Három évvel ezelőtt gondolkodtunk el azon, hogy a tanítás - tanulás folyamatában hasznosítjuk azt, hogy a kisdiákok is egyre gyakrabban használják a technikai eszközöket. A gondolatból tervek, az Aranykapu Alapítvány és a pályázati lehetőségek kihasználásával, megvalósított projektek születtek.
Napjainkban a kisebb gyerekek is sokat "kütyüznek", egyre több időt töltenek okostelefonok, számítástechnikai eszközök társaságában. Fordítsuk ezt az időt új ismeretek, hasznosítható tudás megszerzésére, a logikai gondolkodás fejlesztésére! – született meg a döntés intézményünkben a 2018-2019. tanév elején.
Az eltelt évek minket igazoltak. Zümi, a padlórobot, kisdiákjaink jóbarátjává vált. Segítségével, játékos formában, biztosabb alapokkal dolgoznak a térbeli tájékozódás, logikus, algoritmikus gondolkodás, tervezés, hibázás esetén az újratervezés területén. A robotikának ezt a széles körű, egymásra épülő feladatokból álló tematikáját, minden tantárgy tanításánál, illetve a hétköznapi teendők elvégzésekor is hasznosítani tudjuk.
Zümivel tartottunk már közös szakkört és szabadidős foglalkozás-sorozatot is. A nyári szünetben alapítványunk a "Kódold a hulladékot!" című pályázatot nyújtotta be, azzal a céllal, hogy a nemzetközi EU Code Week szellemében megrendezett, Meet and Code támogatást elnyerve, hasznos és újszerű rendezvényt tudjon tartani. Nagy lelkesedéssel, izgatottan olvastuk a magyarországi programokat koordináló NIOK Alapítvány értesítését, amely szerint pályázatunkat megvalósításra alkalmasnak tartották.  Örömmel vásároltuk meg Botlee-t, a legújabb padlórobotunkat, az interaktív társasjátékot és a kiváló minőségű, élő közvetítésre alkalmas videókamerát.
Mind tartalmát, mind lebonyolítását tekintve különleges iskolai programra vártuk a 2., 3. évfolyam, valamint az SNI tagozat 8-14 év közötti diákjait és a kollégákat október 21-én. A szelektív hulladékgyűjtés tudnivalóit mutattuk be mesék, filmek, kódolást, rejtvényeket tartalmazó feladatlapok, kreatív játékok segítségével. A program online zajlott, technikai segítséget iskolánk Diákönkormányzatának tagjai nyújtottak.
Tervezünk hasonló eseményeket, amelyeken bemutathatjuk tanulóinknak, hogy a logikus gondolkodás, a kódsorok, útvonalak, teendők helyes sorrendjének meghatározása számos területen segíti mindannyiunkat. Hiszünk abban, hogy a kisdiákok technikai érdeklődését pozitív irányba tudjuk terelni. Ebben a munkában továbbra is számítunk innovatív kollégáink ötleteire, valamint egyre bővülő padlórobot-csapatunk tagjainak motiváló feladataira.
                                                                                  Bánfalvi Éva
                                                           az alsó tagozat intézményvezető-helyettese