Két ezüst- és egy bronzérem a modellvitorlásoknál
2021-10-28 - Három napos rendezvényen, a pécsi tavon, Orfűn találkoztak - idén utoljára - a modellvitorlások október 22-24-e között. A megmérettetésen három érmet és több jó helyezést is begyűjtött a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub.
Az egyesület beszámolója szerint a pénteki napon a kategória legkisebb hajóosztálya - MM - Micro Magic, míg szombat és vasárnap az egyik legkedveltebb - IOM- hajóosztályt láthatta a közönség. MM hajóosztályban a Baranya Kupát rendezték meg, a megérkezéskor viharos erejű szél fujt, amit már nagyon várt a mezőny, mert az idényt nagyrészt gyenge, szélcsendes versenyek jellemezték.
 
Az MM hajónak ez a szélerő nem igazából "fekszik" de a hajózást több garnitúra vitorlakészlet teszi lehetővé a szélerőnek megfelelően, "A" riggel kezdtek a kapitányok majd rövid időn belül "B" rigg került az árbocokra, amelyekkel végi is hajózták a szombati napot. alkalmanként voltak befújások, amik a "C" rigg használatát is meggondolás tárgyává tették, de ezek rövid idejűek voltak és nem kellett váltani. A szélerőnek köszönhetően 11 futamot teljesített a mezőny egy csoportban.
 
Öt ország – Magyarország, Horvátország, Svédország, Szlovákia, Románia - részvételével szombaton elkezdődött a nyílt Hungarian IOM Open, rekordszámú, 26 fő résztvevővel, ami egyben az Észak Adria Kupa magyarországi fordulója is volt. Az előző napi szél nagyon, "A" közepesre gyengült legyengült szélcsendes időszakokkal, illeteve forgolódó széllel.
 
A folyatásban két meglepetés is fogadta a versenyzőket vasárnap, egyrészt a reggeli nagy hideg - a gépkocsik szélvédői is lefagytak, - másrészt az "ijesztő" versenyhelyszín, párás vízfelülettel és teljes szélcsenddel. Sokakban felvetődött. A kezdésre aztán megérkezett a futamra még éppen alkalmas - "A" közepesnél gyengébb, befújásokkal, csenddel tarkított - szél, kifújva a párát, ami ösztönzőleg hatott a versenyzőkre. Ez jellemezte az egész napot, amelyen 4 futamot teljesített a mezőny. A szélirányváltozások miatt többször kellett pályát módosítani, de a rendezők helytálltak.
 
Az IOM hajóosztály két csoportban 8-8 futammal zárta a 2021-es évet.
 
Battai eredmények:
MM hajóosztály: II. Forrai Csaba, IV. Gergely András, V. Kunári Sándor, VI. Schulek János
IOM hajóosztály: II. Garay György, III. Forró Krisztián, V. Illés Zoltán, IX. Forrai Csaba, XII. Schulek János, XV. Kunvári Sándor, XVII. Gergely András