A szabadság napja
2021-10-25 - A hagyományokhoz híven ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek Százhalombattán az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára október 23-án. Városi kitüntetéseket, díjakat és okleveleket is átadtak, valamint bemutatták Fazekas István Jókai-díjas drámaíró Százhalombatta várossá válásának 50 éves jubileumára írt két felvonásos eseményjátékát, amelyre a járvány miatt nem kerülhetett sor tavaly április 1-jén.
Benkő Péter színművész Illyés Gyula, "Egy mondat a zsarnokságról" című versét adta elő, ezt követően Százhalombatta Város Önkormányzata nevében Vezér Mihály polgármester, Török Sándor alpolgármester és Dr. Turbucz Sándor címzetes főjegyző kezdte a koszorúzást, majd a nemzetiségi önkormányzatok, a helyi testületben képviselettel rendelkező pártok és civil szervezetek, az önkormányzati intézmények és cégek, a klubok és a város polgárai helyezték el koszorúikat, virágaikat a Szent István templomnál álló kopjafánál.

Vezér Mihály beszédében felidézte, hogy az 1989-ben felállított kopjafának sokáig az óvárosi temető adott helyet, ott kezdődött az emlékezés és zajlott a koszorúzás, amelyet olykor a széthúzás jellemzett. Reményének adott hangot, hogy ezt az időszakot már végleg magunk mögött tudhatjuk, mert - ahogy a világtörténelem számos példája mutatja – nincs alternatívája az összefogásnak. Megosztotta Orbán Viktor miniszterelnök egykor mondott, máig ható gondolatait, miszerint a szabadság minden nemzet drága kincse, amelyet nem érdemelnek meg azok a nemzetek, amelyek nem fognak össze, nem tesznek érte, nem hajlandóak áldozatot hozni a szabadság kivívásáért, annak időről időre történő megtartásáért.
A 65 évvel ezelőtti eseménynek hosszabb előzménye volt, 1948 és 1953 között súlyos megpróbáltatásokat mértek gonosz erők a nemzetre – fogalmazott a polgármester. A gúzsba kötést és a szabadság sárba tiprását szolgálta a többi között az erőltetett iparosítás, a tervek túlhajszolt - megtévesztő, erőt demonstráló – teljesítése, a beszolgáltatási kötelezettség, a besúgások és a sajtószabadság hiánya. Enyhülést átmenetileg Sztálin halála hozott, ’53-ban Nagy Imre vezetésével elkezdődhettek a demokratizálódási folyamatok, aminek az ismét megnőtt szovjet nyomás vetett véget, és bekövetkezett a visszarendeződés. A reform törekvések azonban újra előtérbe kerültek, és 1956-ban a magyar fiatalok és az értelmiség vezetésével sokan szolidaritást vállalva kiálltak az elfojtott lengyelországi tüntetések mellett. A budapesti műegyetemtől induló október 23-i békés menet megszervezésének részese volt az akkor ott tanuló Szekeres József is, Százhalombatta nyugalmazott városvezetője. A forradalmi törekvések meghatározó mozzanata volt, amikor a tiltakozók kivágták a magyar zászlóból a szovjet címerre emlékeztető jelképet, és a lyukas zászló a kibontakozó szabadságharcnak is szimbolikus eleme lett, kifejezve a társadalmi berendezkedés átalakulásának vágyát.  Az egyenlőtlen küzdelem bár elbukott a szovjet offenzíva által, de csak időlegesen, hiszen ’56 alapozta meg, hogy 1989 október 23-án, immár harmadik alkalommal kikiálthattuk a Magyar Köztársaságot. Hála és köszönet illeti a hősöket, akiknek áldozata végül elhozta a szabadságot és a demokráciát. Az idősebb generáció feladata, hogy átadja a szabadság lángját a fiataloknak, hogy ők is megismerjék a múltat, de soha ne kelljen életük árán küzdeniük a zsarnokság ellen. A hétköznapok során is méltón őrizzük a hősök emlékét - zárta beszédét Vezér Mihály.
 
A megemlékezés a Barátság kulturális Központban folytatódott, ahol az idei díjazottak mellett köszöntötték a 2020-as év kitüntetettjeit is.
 
A továbbiakban Vezér Mihály polgármester és Szekeres József egykori tanácselnök, a várossá nyilvánítás tavalyi 50 éves jubileuma alkalmából meghatározó momentumokat idéztek fel Százhalombatta múltjából. Az ünnepi emlékezés zárásaként Fazekas István "Nagy Idők Városa" című két részes színművét láthatta a közönség.
 
2021. évi díjazottak:
 
Dr. Berzéki Ferenc, Százhalom Egészségügyi Központ, igazgató – Pro Urbe Százhalombatta
 
Horváth Péter, Dunamenti Erőmű Zrt., vezérigazgató – Környezetvédelmi Díj
 
Erben Attiláné, Százhalom Egészségügyi Központ, vezető asszisztens, főnővér – Egészségünkért Díj
 
Katona István, VUK SE, elnök – Testnevelési és Sport Díj
 
Bálint Judit, Szivárvány Óvoda, nyugalmazott óvónő – Gyermekekért Díj
 
Till Erika, Városi Családsegítő és Gondozási Központ, vezető – Szociális Munkáért Díj
 
Nogula Tamás, Érdi Rendőrkapitányság, vezető – Közrend, Közbiztonsági Díj
 
Izsóné Somossy Ilona, Eötvös Lóránd Iskola, felső tagozatért felelős intézményvezető helyettes – Pedagógia Díj
 
Vértesi-Simó Erzsébet, Eötvös Lóránd Iskola, pedagógus – Pedagógia Elismerő Oklevél
 
Karsai Eszter, Eötvös Lóránd Iskola, pedagógus – Pedagógia Elismerő Oklevél
 
Simó Alpár És Simó Ildikó, Arany János Iskola, pedagógusok – Pedagógia Elismerő Oklevél
 
Kecskés Zsolt, Polgármesteri Hivatal, védelmi referens – Köztisztviselői Díj
 
Gábor Erzsébet, Polgármesteri Hivatal, hatósági munkatárs– Köztisztviselői Elismerő Oklevél
 
Fejes Szilvia, Polgármesteri Hivatal, szervezési munkatárs – Köztisztviselői Elismerő Oklevél
 
2020. évi díjazottak:
 
László Bandy, képzőművész – Pro Urbe Százhalombatta
 
Kárász Benjámin, közbiztonsági referens, őrsparancsnok, tanácsnok (Kárász Zita és Erzsike) – Város Díszpolgára posztumusz
 
Dr. Farkas Gábor, háziorvos, szakorvos – Város Díszpolgára
 
Arany János Iskola – Környezetvédelmi Díj
 
Czirok Ildikó, védőnő – Egészségünkért Díj
 
Dénes Tibor, VUK SE, vezetőedző, tenisz – Testnevelési és Sport Díj
 
Sebestyén Mihályné, Pinypangos Óvoda, intézményvezető – Gyermekekért Díj
 
Csarnokiné Győrfi Emese, szakorvosi rendelő, asszisztens, VCSGK munkatárs – Szociális Munkáért Díj
 
Kucsera Csaba, volt megbízott őrsparancsnok – Közrend, Közbiztonsági Díj
 
Reichardt Erika, Polgármesteri Hivatal, Vagyongazdálkodási Csoport, vezető – Köztisztviselői Díj
 
Szilas Judit, Halom Televízió, műsorvezető, riporter – Sajtódíj