Kizökkent az idő
2021-10-22 - A koronavírus járvány nemcsak egészségünket, életünket veszélyeztette, vagy tette tönkre, hanem súlyos csapást mért a helyi civil közösségekre is, amelyek alig két generáció óta próbálnak gyökeret ereszteni.
A város 50 éves évfordulójának megünneplését is el kellett halasztani a rendkívüli helyzet miatt. Ezért öröm, hogy napjainkban egyre több kulturális eseményről kapunk hírt.
Csóka László festőművész kiállítását nyitották meg nagy érdeklődés mellett a Hamvas Béla Városi Könyvtár minigalériájában, szeptember 20-án.
László Bandy műveiből rendeztek reprezentatív kiállítást, s természetesen méltó ünneplést a művész 80. születésnapja alkalmából a BKK galériájában, október 9-én.
Zsúfolásig megtelt szeptember 30-án a Szent István templom a Canticum Novum kórus meghívására, ahol három kórus és kamarazenekar kíséretében adták elő Könözsi László (Könözsi Veronika édesapja) miséjét.
Ami pedig az Óvárost illeti, a Szent László templomban mutatkozott be a battaiak előtt az Európa-hírű Hegedűs Endre zongoraművész, aki egyben egy újabb előadásra is elfogadta a meghívást.
Nekünk, önkormányzati képviselőknek talán az egyik legfontosabb kötelességünk a helyi közösségek támogatása, éltetése. Reményeink szerint most már rövid életű lesz a járvány, és újra tarthatunk szabadidős programokat, sportnapot, főzőversenyt, és teljessé válik a Szent László-napi ünnepség is. És a helyi civil közösségek újra fontossá válnak ahhoz, hogy elnyerjék az önkormányzat érdeklődését és támogatását.
Szabó Gábor, önkormányzati képviselő