Hazai arany- és bronzérem a modellvitorlás OB-n
2021-10-11 - A százhalombattai Csónakázó-tavon rendezték meg RG65 hajóosztály Országos Bajnokságát október 9-10-én. A battai Dunamenti Energia Modellező Klub a két érem mellett jó helyezéseket is begyűjtött – derül ki az egyesület beszámolójából.
Régen volt olyan népes mezőny modellvitorlás versenyen, mint a mostani OB-n, amelyen szombat délelőtt 10 órakor indult az első futam. Akik ismerik a helyszínt, azok jól tudják, hogy mindenre számítani kell, ahogyan ez szombaton is történt.
"A" közép szélerő, be-be fújásokkal tarkított forgolódó szélirány jellemezte a délelőttöt, annyira, hogy az már-már a "B" vitorlát igényelte volna. Aztán amilyen gyorsan jött, úgy el is tűnt az ilyen jellegű "ijesztgetés". Három futamot le kellett fújni ebéd előtt, mert a rajt utáni szélirányváltozás nem kedvezett a hajósoknak - egyből fel lehetett menni az első bójára.
A bizonytalanság után mindenkit megnyugtatott az ebédre kapott forró virsli.
A verseny folytatásában végül nem volt szükség pályamódosításra, mert kedvezően alakult a szélirány. "A" közepes szélerő és szélsávok jellemezték a délutánt. Az első napon 10 futamot teljesített a 20 fős gárda. Forrai Csaba főbíró egy csoportos futamokat indított, ami meghozta gyümölcsét, délelőtt alig-alig voltak szabályismerettel kapcsolatos észrevételezések, délután azonban kicsit hangos volt a pálya.
Esős, gyenge szeles pálya fogadta a másnap a versenyre kiérkező kapitányokat. A idő, valamint műszaki problémák miatt 3 fő nem vett rész a futamokon. Enyhe, forgolódó, be-be fújásos szél jellemezte a vasárnapot is, szélsávokkal tarkítva. Hangos volt a pálya most is a szabályokkal kapcsolatos vélemények miatt. A vasárnapi 8 futam alatt voltak műszaki problémák, mint minden technikai sportágban.
A mezőny 18 futamot teljesített a két nap alatt.
Battai eredmények: I.Forró krisztián, III.Kunvári Sándor, VI. Illés Zoltán, VIII. Illés Dávid, XIV. Schulek János, XV. Horváth Imre, XXI. Horváth Ádám