Színes szeptember a százhalombattai Eötvös iskolában
2021-10-04 - A 2021/22-es tanévet igyekeztünk rengeteg programmal, szakkörrel, sportkörrel tarkítani intézményünk tanulói számára, feledtetve ezzel az előző két év nehézségeit.
Fontos, hogy felélesszük a diákéletet, minél több lehetőséget biztosítsunk a közös együttlétekre. Éppen ezért a hétköznapokban rengeteg lehetőséget teremtünk arra, hogy a gyerekek kipróbálhassák magukat különböző sportfoglalkozásokon. Választhatnak a labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda és a karate közül. Testük edzése mellett elméjük edzése sem maradhat el. Iskolánk akkreditált tehetségpont lett. Alsó tagozaton veszi kezdetét a tehetséggondozás, mely a felső tagozaton folytatódik tovább. Külön figyelmet fordítunk a felvételi előtt álló tanulóinkra, akiknek előkészítő foglalkozásokon van lehetőségük még jobban felkészülni a januári megmérettetésre.
A hétköznapokat tovább tarkítják különböző programjaink. Már a szeptember is rengeteg vidám pillanatot tartogatott diákjaink számára.
Nagy nap köszöntött intézményünk legfiatalabb diákjaira szeptember 24-én, amikor igazi Eötvös-polgárokká válhattak. Egész nap érezni lehetett az izgalmat elsőseinken, délután eljött végre a várva- várt pillanat. A járványügyi intézkedések betartása mellett az udvaron került megrendezésre az esemény. A két osztály avatása egymás utáni időpontban történt, először az "a", majd a "b" osztályos tanulók léptek színre. Az udvarra kiérve hatalmas meglepetés várta a gyerekeket, hiszen szüleik mellett a volt óvón nénik is a meghívottak között voltak.
Az avatás a kicsik bemutatkozó műsorával kezdődött. Annak ellenére, hogy még csak harmadik hete ismerkedtek meg egymással és tanítóikkal, nagyon kedves, vidám előadásokat láthattunk tőlük. Az "a" osztály egy dal- és mondóka csokorral készült, melyet táncukkal tarkítottak, a "b" osztály Gryllus Vilmos gyerekdalait keltette életre.
Ezután következett az eskü az iskolai szabályok betartásáról, mely a DÖK- elnök és helyettese irányításával történt meg.
Végezetül az intézmény vezetőjétől átvehették az iskola pólóját annak jelképéül, hogy most már teljes jogú Eötvös polgárokká váltak.
A műsor után tanítóink az óvónőkkel megoszthatták eddigi tapasztalataikat, akik boldogan és büszkén hallgatták a volt óvodásaikról szóló dicséreteket.
 
Örökös ÖKO iskolaként tanulmányi kiránduláson vehettek részt a természet iránt érdeklődő diákjaink szeptember. 27-én. Az alsó tagozatosok a Hűvösvölgybe utaztak, ahol vezetett túrán fedezték fel az őszi erdő különleges világát. A csapat a Gyermekvasút Hűvösvölgyi állomásától indult a Hárshegy irányába. Séta közben megismerkedhettek az erdő élővilágával, azok környezeti, környezetvédelmi jelentőségével. A Hárshegyi állomáson felszálltak a Gyermekvasút erdőismereti foglalkozásra berendezett kocsijába, ahol 4 fős csoportokban az erdő élővilágával kapcsolatos feladatokat oldották meg interaktív módon. A témák között szerepelt növényhatározás, madárismeret, állatnyomok azonosítása. A berendezett kocsival felutaztak a Széchenyi-hegyre, majd visszavonatoztak Hűvösvölgy végállomásra: ez idő alatt elvégezték a feladatokat, illetve előadást hallgattak a látottakkal, tanultakkal kapcsolatban.
A hűvösvölgyi Nagy-réten a játszótér sem maradt kihasználatlanul, felejthetetlen időt töltöttek tanulóink a jó levegőn.
Felső tagozatos diákjaink a Bakonyban túráztak. A Gaja-szurdok a hegység keleti részén fekszik, a Bakony egyik leghangulatosabb patakvölgye. A Gaja-völgyi Tájcentrumhoz Fehérvárcsurgó felől érkeztek busszal, a főkaputól az Országos Kék jelzésen haladva érték el a tavat, ahonnan kis pihenő után már indultak is tovább. Ádám és Éva fája mellett elhaladva követték a patak kanyarulatait, kényelmesen haladva az ösvényen. A szurdok sziklái erős vonzerőt jelentettek, több kisebb barlangot is megfigyelhettek, ezért a sziklamászás nem maradhatott ki a programból. A legenda szerint némelyik barlangban betyárok húzták meg magukat. Hamarosan elérték a szurdok végét, ahol felkapaszkodtak a hegyhátra. Rövid sziklamászást követően csodás panoráma tárult eléjük a szurdok, illetve Balinka felé. Útjukat az erdőben a Károlyi-kilátó felé folytatták, ahonnan az egész szurdokvölgy belátható. Ebéd után az Alba Regia forrás felé indultak, ahol már magabiztosan olvasták és követték a turistajelzéseket. A patakhoz érve száraz lábbal keltek át a zúgókon, a túra kiindulópontjához, a halastóhoz visszatérve. A 8 kilométeres túra után itt megpihentek. Élményekkel és ismeretekkel gazdagodva, jókedvűen tért haza mind a két csapat ezután a gyönyörű nap után.
A Zene Világnapja október elseje, melyről intézményünk szeptember 30-án emlékezett meg az Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak előadásában. A zene nem hagy érintetlenül egyetlen embert sem, így minket sem.  Ritmusra mozdultunk mindannyian. Jártak a lábak, a karok miközben a zene egyetemes nyelve egy kis ünnepet varázsolt ebbe a hétköznapunkba.