Közvetve is segítik a termelőket-befőzőautomatákat adtak át
2021-10-04 - Befőzőautomatákat adományozott a Civil Összefogás Fórum a térség nagycsaládjainak, az azokat tömörítő szervezeteknek, szociális intézményeknek, civil csoportoknak a dunavarsányi Soli Deo Gloria Közösségi Házban a szeptember 22-én. Az adományozottak között volt százhalombattai Szivárvány Óvoda is.
Heizler Norbert a CÖF országos koordinátora elmondta, a berendezések kihelyezésének célja a helyi gazdálkodók nem anyagi jellegű segítése a magyar vidék felemelkedése érdekében. A gépek segítségével támogatják a vidéki gazdálkodást, helyi alapanyagokból, tartósítószer nélkül készülhetnek különféle fogyasztási cikkek, például lekvárok, ivólevek, aszalt ételek. Fontos a magyar falvak népességének megtartása és termelő családi vállalkozások és közösségek létrehozása, a közjó és a családi és kisvállalkozások, valamint a civil szervezetek önfenntartó képességének segítése – tette hozzá. A gépek a közintézményi étkeztetéseknél is hatékonyan használhatóak, illetve a háztáji kiskertekben termő gyümölcsök, zöldségek is könnyen feldolgozhatóak. Magán adományozók támogatásával összesen négyszáz berendezést helyeznek ki országszerte, az akciót szeretnék folytatni jövőre is.
 
Bóna Zoltán országgyűlési képviselő örömmel és köszönettel fogadta, hogy a CÖF a térségben is adományozott gépeket. Mint mondta, fontos, hogy akár intézmények, civil szervezetek, vagy magán személyek részesülhessenek a kezdeményezésben. Reményét fejezte ki, hogy az egészséges ételek elkészítése és fogyasztása közben a közösségi szellem is erősödik.
 
Raczkó Tamásné a százhalombattai Szivárvány Óvoda vezetője köszönetét fejezte ki, hogy megkapták a berendezést, amellyel tartósítószer mentes ivóleveket készítenek majd. Az intézmény az "Örökös Zöldóvoda" cím birtokosa, ezért is fontos az egészséges életmódra nevelés, aminek része a helyes táplálkozás. Sok kisgyerek nem találkozott még ilyen géppel, így annak használata közösségi élményt is jelent – tette hozzá.(HTV)