Civil szervezetek támogatásáról is döntöttek - Képviselő-testületi összefoglaló
2021-09-23 - Az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva tartotta soron következő ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete szeptember 23-án a Szekeres József Konferenciaközpontban.
Vezér Mihály polgármester bevezető beszédében köszöntötte a Képviselő-testületet és ismertette a testületi ülés munkaprogramját.
 
A Képviselő-testület 37 napirendi pontot tárgyalt.
Napirend előtti hozzászólásokban Nagy Balázs alpolgármester köszöntötte Szél Pál képviselőt születésnapja alkalmából, a Képviselő-testület nevében is gratulált a XXII. Nyílt Magyar Judo Bajnokságon kapott elismeréséhez, amelyet a judo sportágban eltöltött 50 éves munkájáért kapott. Török Sándor alpolgármester beszámolt az Arany János iskola diákjait ért darázscsípéses balesetről, ami kapcsán kérte a Szákom Kft. ügyvezetőjét és a Műszaki Iroda vezetőjét, hogy vizsgálják át az OTP alatti területet, ahol a megvadult darazsak négy diákot is megcsíptek. Szabó Attila képviselő jelezte, hogy a Liszt Ferenc sétány és az Arany János utca sarkán lévő kandeláber nem világít, továbbá, hogy az Arany János utcában van egy nagy balesetveszélyes, kiszáradt fa, aminek a kivágása bonyolult, ezért a Műszaki Iroda segítségét kérte a mielőbbi kivitelezéshez. Szabó Zoltán képviselő örömmel számolt be arról, hogy a Körősi iskola udvarán október 1-jén megkezdődik a közel 1000 nm-es szabadtéri sportpálya kialakítása, amely akár országos atlétikai versenyek megtartására is alkalmas lesz. Megköszönte a Polgármesteri Hivatal dolgozói és a polgármester munkáját, amellyel a sportudvar mielőbbi megvalósítását elősegíttették.
 
A Képviselő-testület egybehangzóan elfogadta Vezér Mihály polgármester indítványát, hogy a városban működő önkormányzati intézmények, iskolák, a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontot és a városi sportcsarnokot évente egy alkalommal térítésmentesen vehessék igénybe egy rendezvényre.
 
Döntés született arról, hogy önkormányzatunk továbbra is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, ami 12.000 Ft/fő/hó összeg támogatást tartalmaz a jövő évre is, a százhalombattai diákok számára, amiből 7.000 Ft-ot önkormányzatunk, 5.000 Ft-ot az állam ad. A támogatás kérelemhez kötött.
 
Egy nemrég indult kezdeményezéshez - mely szerint Érdnek és Százhalombattának legyen saját kórháza - csatlakozott városunk is. Önkormányzatunk szándéknyilatkozatot adott arról, hogy – amennyiben állami finanszírozással megkezdődik a kórház építése – ahhoz 2 milliárd forinttal Százhalombatta Város Képviselő-testülete is hozzájárul.
 
A Képviselő-testület elfogadta a Sporthalom Kft., a Szákom Kft., a Halom Televízió Nonprofit Kft., a Korshak Kft., a Battavagyon Kft. és a Promotion Kft. első féléves gazdálkodásáról szóló beszámolóját.
 
Döntés született az idei évi költségvetés módosításáról is, amely értelmében a Százhalombattai Ifjúságért Közalapítvány 150 ezer forint, a Mozdulat és Forma Bt. részére - a Proseccós Éjszakák megrendezéséhez - 2 millió forint, a Százhalombattai Állat- és Természetvédő Egyesület 400 ezer forint, a Százhalombattai Kézilabda Egyesület 15 millió forint vissza nem térintendő támogatást kapott. További 15 millió forint támogatást ítéltek meg százhalombattai civil szervezetek részére.
 
A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a Környezetvédelmi Bizottság teljes tagságát visszahívja, mert a Bizottság 2 év óta nyújtott teljesítményével nem volt elégedett. Az elfogadhatatlanul alacsony színvonalú bizottsági munka legfőbb oka Mánya Zsolt elnök totális felkészületlensége volt. A polgármester Szabó Attilát, Mánya Zsoltéval azonos szervezet vezetőjét kérte fel a Bizottság elnöki teendőinek ellátására. Szabó Attila a válaszhoz rövid haladékot kért, melyet a Képviselő-testület elfogadott. A hosszas vita végeredményeként Mánya Zsolt is megszavazta a saját visszahívását, így egyhangú döntés született. 
 
A betegek biztonságos és akadálymentes bejutásának biztosítása érdekében – a polgármester kezdeményezésére - önkormányzatunk felújítja a Százhalom Egészségügyi Központ oldalsó (laboratórium felőli) bejáratát. A teljes burkolat cseréjére, valamint a rámpa és a lépcső tetőfedése 6,5 millió forintba kerül. 
A Képviselő-testület támogatta a Százhalombattai Pitypangos Óvoda és a Százhalombattai Szivárvány Óvoda kérését, miszerint a Pitypangos óvodában félállásban 1 fő gyógypedagógust, a Szivárvány óvodában pedig teljes állásba plusz 1 fő pedagógiai asszisztenst foglalkoztassanak.
 
A Képviselő-testület zárt ülésen javaslatot tett a Pest Megyei kitüntető díjakra, döntött a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetőjének kinevezéséről, újabb 5 évre Till Erikát választották meg. Az egészségügyi alapellátás hosszú távú biztosítása érdekében döntés született egy háziorvos utánpótlási, mentorálási támogatási rendszer kidolgozásáról annak érdekében, hogy a fiatal szakorvosok Százhalombattán praktizáljanak majd tanulmányaik befejezése után.  
Vezér Mihály polgármester ezúton is köszöni a lakosság megértését és szabálykövető magatartását, amit a járványidőszakban tanúsított. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus nem tűnt el teljesen, továbbra is figyeljünk egymásra, tartsuk be a megelőzés érdekében hozott védőintézkedéseket.(battanet.hu)