Battai Íjászok az Eötvös Napon
2021-09-15 - Ercsiben hagyományosan Eötvös József születésnapjához (1813.) szeptember 3-hoz legközelebb eső szombati napon rendezik a város ünnepét, az Eötvös Napokat. Az idén már 21. alkalommal került erre sor szeptember 4-én, ahol nem csak szórakoztatóként, hanem szórakozóként is számos százhalombattai is részt vett.
Kétségkívül a kéthetes programsorozat csúcspontja a szombati nap volt. Kilenc órától a gyermekek vették birtokba az Örökmozgó Parkot, ahol színházasdit játszhattak, kipróbálhatták a Toma és csapata által felállított játszóparkot, száron lovagolhattak.
 
Ebben az évben első alkalommal vettek részt szeptember 4-én Loós Attila vezetésével a Battai Íjászok az ercsi Eötvös Napokon. A reggel 9-től 12 óráig tartó bemutató és próba alkalmával az íjászatot gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták. Az eltelt három óra alatt különösen a kisiskolások mutattak érdeklődést, 50-60 gyermek és szülei keresték fel a gyakorlópályát. De volt arcfestés, gyöngyfűzés, varrogatás és még filmvetítés is.
A délutáni program az Eötvös téren felállított nagyszínpadon folytatódott, ahol először a helyi kötődésű DÁM Triót, majd az előző nap díszoklevelet kapott, hatalmas rajongótáborral rendelkező, szintén helyi kötődésű ONIX együttes lépett fel. Őket követte a Bikini együttes örökzöld dallamaival, majd levezetésként a slágereket játszó Bananas együttes adott koncertet.
 
Az Eötvös Napok keretében augusztus 27–szeptember 7-e között sok színes program közül válogathattak az érdeklődők. Volt például festőtábor kiállítással – ahol szintén számos százhalombattai jelen volt –, lépcsőkoncert, ulti- és sakkverseny, interaktív városi fórum, színi előadás, filmvetítés, helytörténeti séta és előadás, labdarúgó torna és dunai evezés stb. Az Eötvös Napok keretében Eötvös József születésnapján megkoszorúzták a Művelődési Ház előtt álló szobrát, majd délután került sor városi díjátadó ünnepségre.
Eötvös Napokat már két évtizede rendez Ercsi, az idén a Százhalombattán történészként ismert Balpataki Katalin, mint az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár július 1-jétől kinevezett igazgatója jegyezte a rendezvényt. Mint mondta, rendkívül nehéz két hónapja volt, de a rendezvény sikere elsősorban a Művelődési Ház kollektívájának köszönhető, hiszen felkészültségük, rutinjuk és hozzáállásuk nélkül aligha lett volna ennyire népszerű a programsorozat.
 
A Battai Íjászok bemutatójának eredményeként meghívást kaptak a szomszéd város iskolai sportnapjára is.
Szabó Gábor
szabogabor@mail.battanet.hu, 06 20 222-2930
települési képviselő, Óváros