Képzőművészeti tárlat az eucharisztia jegyében
2021-09-02 - Az eucharisztia jegyében "Kereszténység ihlette művészet" címmel nyílik képzőművészeti tárlat Százhalombattán, 2021. szeptember 06-án 18 órakor a Barátság Kulturális Központ Galériájában.
A kiállításon bemutatott festmények és iparművészeti alkotások a legjobb magyar művészek munkáin keresztül nyújtanak bepillantást a modern magyar művészet "egyházművészeti" vonatkozású emlékeibe. A tárlat kapcsolódik a szeptember 5-12.-e között Magyarországon megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, eseménysorozathoz, amely lehetőséget nyújt a magyar kultúra, a történelmi hagyományok és az egyházi élet bemutatására is.
 
A százhalombattai tárlat is ezt kívánja szolgálni, amelynek képei Takács Péter és Pozsgai Imre magángyűjteményéből kerültek kiválasztásra. A megnyitón közreműködnek a százhalombattai egyházak vezetői is, valamint a fiatalokból álló Noé Bárkája Keresztény Zenekar, amely rendszeres szereplője miséknek, egyházi eseményeknek.
 
A világtalálkozó azon túl, hogy Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítését erősíti, a katolikus hitélet egyik legjelentősebb világrendezvénye, a vallási határokon túllépve. Magyarországon először 1938 májusában tartották a 34. Eucharisztikus Világkongresszust. A kísérőprogramok között fellelhetők, illetve fellelhetők voltak olyan képzőművészeti tárlatok, melyek az egyházművészettel, vagy a keresztény hit által vezérelt művészettel kapcsolatosak.
 
A vallás és művészet kapcsolatáról Prohászka Ottokár püspök örökérvényű gondolatai: "Ne hegyezzük ki az ellentéteket egyház és kultúra között, ne azonosítsuk a kultúra művét a hitetlenséggel, hanem tartsunk feléje, s segítsünk a profán kultúrában ki nem elégített lelkeken igaz, mély pünkösdi hitünk őserejével, s melegével."
 
Százhalombattán október 03-ig lesz látható a "Kereszténység ihlette művészeti kiállítás", amelyet az eucharisztia jegyében jó szívvel ajánlanak a szervezők.