Román Ünnep a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban - A Román Diaszpóra Napja 2021.
2021-09-01 - Zimmermann Krisztina, a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat (RONÖ) elnöke nyitotta meg a tizenegyedik román gasztronómiai fesztivált a Külföldön Élő Románok napján a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban augusztus 28-án. A Román Nemzetiségi Önkormányzat 2011. óta minden évben augusztus végén megrendezi a Román Diaszpóra Napját.
 
Ezen a napon a világba emigrált románok sorsának alakulásáról, az üzleti, művészeti, politikai életben betöltött szerepükről beszélgettek a résztvevők, akik a program alkalmával megismerkedhettek a román gasztronómiával is.
 
Bográcsban főtt a jellegzetesen román ízesítésű, enyhén savanyított leves, a csorba sok zöldséggel, disznóhússal, lestyánnal és tárkonnyal. Asztalra kerültek az otthon készített finomságok: a mamaliga (kukoricakása) juhtúróval, a padlizsánkrémek színes variációi, a zakuszka (fűszerezett zöldségkrém), a formája alapján "szalámi" névre hallgató- darált és törött kekszből készült- édes sütemény, a hókiflik, a meggyes és kajszis piték. A rendezvényen készítettek ordás palacsintát (édes túró) és micset (mititei) is. Az ízes ételek elfogyasztása során táncbemutatót tartott Enyediné Horváth Ágnes és családja, továbbá sor került a hagyományos közös körtáncra, a hóra.
Zimmermann Krisztina
Elnök
Százhalombatta Város Román Nemzetiségi Önkormányzat
 
 
Támogatók: 
Magyarország Kormánya, Bethelen Gábor Alap