Biztonságos iskolakezdés
2021-08-26 - A tanév kezdetével új és régi barátok, közösségek várnak mindenkit, azonban az odafigyelés, az óvatosság a régi marad. Rendőrségi tanácsok a gyerekeknek annak érdekében, hogy a tanév sikeres, örömteli és biztonságos legyen.
Az iskolába menet, illetve hazafelé a közlekedési szabályokat minden esetben be kell tartani! Olyan útvonalon közlekedj, melyet a szüleiddel már bejártál, és amely lehetőleg nem elhagyatott, kihalt. Minden esetben a jól kivilágított, ismert és biztonságos útvonalakat használd!
 
Értékeidet (pl.: mobiltelefon, készpénz stb.) soha ne tartsd szem előtt, jól látható helyen, hiszen ez szemet szúrhat a rossz szándékú embereknek.
 
Ismerd, tudd szüleid elérhetőségét, telefonszámát, hiszen ha gond adódik, őket mindig el kell érned. Amennyiben később indulsz haza az iskolából vagy programot szervezel magadnak, értesítsd szüleidet, mert ők időre várnak haza.
 
Soha ne szállj be idegen autójába, ne kísérj el senkit még rövid ideig se csak azért, mert például megmutatsz neki egy útvonalat.
 
Az interneten nem minden az, aminek látszik. Légy óvatos a közösségi oldalak használatával! Ne tedd nyilvánossá címed, telefonszámod, egyéb személyes adataidat a közösségi oldalakon, mert ezzel visszaélhetnek, akár zaklathatnak.
 
Az erőszak soha nem old meg problémát! Játékból, viccből vagy csak a diáktársak előtti "menőzésből" sem szabad a másik embert sem tettleg, sem szavakkal vagy az interneten bántani, megalázni. Ezeknek súlyos következményei is lehetnek.