Díszpolgár a városházán
2021-08-18 - Szakmány Tamás, egykor Százhalombattán élő, 2004 óta az Egyesült Királyságban dolgozó orvosprofesszorral találkozott Vezér Mihály polgármester augusztus 18-án. A szakember a koronavírus-járvány során nyújtott kiemelkedő tevékenységéért uralkodói kitüntetésben részesült, a Brit Birodalmi Rend tagjává választották tavaly. A Százhalombatta Önkormányzata által alapított, a "Város Díszpolgára" címet idén március 15-én ítélték oda a polgármester javaslata alapján, a kitüntetést az augusztus 20-ai ünnepségen veheti át a professzor.
Szakmány Tamás nagyon megtisztelőnek nevezte, hogy a Képviselő-testület támogatta a városi kitüntetésre vonatkozó döntést, amelyet még most sem tud teljesen elhinni. Háláját fejezte ki, hogy őt tartották érdemesnek erre a címre.
 
A polgármesterrel való beszélgetés során az emlékek és a pályafutás mellett felidézték az elmúlt másfél év járvány miatti nehézségeit, tanulságait, de téma volt, hogy mit lehet tenni azért, hogy minél több battai fiatal futhasson be sikeres szakmai karriert, hasonló tanulmányi támogatással, mint, amit ő kapott annak idején a várostól.
 
A professzor két hétre látogatott haza, a családi programok mellet hivatalos felkéréseknek tesz eleget, a többi között szakmai előadást tart a Magyar Tudományos Akadémián.
Vezér Mihály magától értetődőnek nevezte, hogy Szakmány Tamás legyen a díszpolgári cím jelöltje. Mint mondta, maga is követte a kiemelkedő pályát, régóta érett benne a jelölés gondolata, hiszen olyan személyeket tüntetnek ki, akiknek példaértékű a munkássága. A professzor koronavírussal kapcsolatos gyógyító tevékenysége, valamint tudományos kutatásai nemcsak idehaza, hanem világszerte ismertek. A testület egyhangúlag támogatta a jelölést, ami valószínűleg egybeesik a battai lakosok véleményével is – tette hozzá a polgármester.