Modellvitorlás Kék Szalag - battai érmek
2021-07-24 - Egy év kihagyás után a modellvitorlások számára is megrendezték a Kék szalag versenyt Balatonfüreden, július 22-én. A megmérettetésen részt vett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub is - derül ki az egyesület beszámolójából.
A nagyok rajtja után 1 órával később indult a modellvitorlás kék szalag regatta IOM/F5-E hajóosztályban. A felkészülési időszakban ifj.Csóka László ismertette meg a hajóosztályt a parton lévő látogató tömeggel. Elmondta azt is, hogy bárkit, bármikor szívesen látunk a modellvitorlások között, aki érdeklődik, vagy akár versenyezni szeretne.
Sajnos egy kicsit csúszott a rajt időpontja a gyenge szél miatt, illetve a versenybíróság is nehezen döntött a pályáról.
Országh Tibor versenyzőtársunk nyerte a 2021-es modellvitorlás regatta első futamát.
A szélirány és erősségének változása miatt az első két futam után 180 fokos pályamódosítást kellett végrehajtani. Ez sem volt tökéletes azonban, a gyenge forgolódó szél továbbra is próbára tette a kapitányokat. Nem volt sokáig ez az irány, a verseny harmadik harmadában szintén pályát kellett módosítani 180 fokkal, ami jól megdolgoztatta a rendezőséget.
A harmadik pálya kapubójáihoz hínárt sodort a szél, jó pozíciókban lévő hajók is fogságába estek és lelassultak. Miután több éve járunk ide, ismerjük ezt a jelenséget, így nem lepődtünk meg, csak morgolódtunk.
A nap folyamán két rádióadó vízbe esett, de akinél két szerkezet volt kisegítette a bajbajutottat, ezért mindenki folytathatta a versenyt - ilyen a mi kis "családunk".
A hínárok ellen is volt ellenszer, ugyanis éppen az nyerte a regattát, aki jól működő megoldást talált a problémára.  Ő nem más, mint Országh Tibor, aki meg is nyerte a nap utolsó futamát.
Sajnos történt egy kis "baleset " is, Forrai Csaba vízbe esett, elveszítve így futampozícióját, illetve a dobogós második helyét is.
A regattán 15 fő 12 futamot teljesített, ami jónak mondható.
Battai eredmények: II. Garay György, III. Forrai Csaba, V. Gergely András, XII. Schulek János.