Táborozás "Parkmániában", egy képzeletbeli országban
2021-07-20 - Óriási érdeklődés és gondos szervezés előzte meg a százhalombattai Matrica Múzeum által szervezett nyári táborokat. A siker nem is maradt el, hiszen a két ötnapos programot a gyerekek által is igen kedvelt Régészeti Park területére szervezte Tóth Zsuzsanna táborvezető, múzeumpedagógus.
Az első tábor, mindenki nagy örömére július első napjaiban nyitotta meg kapuit. A "Gyerekváros" tematikájú makettépítő tevékenységekre megálmodott program a jó hangulat mellett a gyerekek fantáziáját, kreativitását, kézügyességét, és elsősorban kooperatív képességét fejlesztette. A foglalkozások során a táborozó lurkók öt napon keresztül reggel nyolctól délután négyig kedvükre építhették, alakíthatták "Parkmánia" képzeletbeli településeit, amelyeknek ők maguk is szívesen lettek volna lakói. A kis táborlakók biztos kézzel festették az agyagból megformált háziállatokat, épületelemeket, kavicsokkal körberakott utakat, dobozokból összeépített lakóházakat. A települések díszes kaput, nevet, és címert is kaptak. A feladatot nehezítette, hogy a csapatoknak egy-egy gyümölcs nevét, formáját is fel kellett használni, be kellett építeni a gondosan megtervezett település makettjébe. A csapatok nagyon komolyan vették a feladatot és rendkívül szép, kreatív és ötletes alkotások születtek.
 
A nehéz munka után minden nap, jól esett a finom tízórai, majd a tartalmas ebéd és az ebéd utáni pihenés, lecsendesedés, mesehallgatás.
 
A szervezők, a nagy melegre való tekintettel, gondosan ügyeltek arra, hogy a gyerekek 11-től 15 óráig a kézművesház adta árnyékban, a hűvösben, a hagyományos kézművestechnikákat is kipróbálhassák. Nem maradt el a körmönfonás, a poncolás, a hímzés és a gyapjúfonalból való kötögetés sem. Nagy sikere volt a repülőmakett és a facsipeszbaba készítésnek is. A legkedveltebb játék naponta többször is a számháború volt, de a tábor leginkább várt programja ebben az évben is a csütörtöki "bátorságpróba" volt.
 
A játékok és a próba előkészítésénél, a szervezők nagy segítségére voltak az önkéntes munkát vállaló középiskolás és már szinte "veteránnak" számító fiatalok, akik évek óta visszajárnak a táborokba a különleges környezet és a családias hangulat miatt.
 
Jó érzés, hogy hosszú idő óta, végre vidám gyerekzsivaj töltötte be a bronzkori falut. Mintha visszafordult volna az idő kereke, újra éledt a park és vele együtt a számtalan érdekes tárgy, ami a történelem előtti korokból ránk maradt.
 
Minden táborozó csodás élményekkel gazdagodva, szép emlékekkel tért haza. Köszönet a szervezőknek, lebonyolítóknak, mindenkinek, aki hozzájárult a tábor sikeréhez! Nagy öröm a Százhalombattán élő családoknak, hogy nyaranta a Régészeti Parkban, ebben a páratlan és egyedülálló környezetben táborozhatnak gyermekeik! Mindannyian reméljük, hogy ez még sokáig így lehet!
 
Majer Istvánné Csilla, tanító