KupakSZÍV - adomány
2021-07-07 - A százhalombattai ipari parkban működő Ts Tech Hungary Kft. közel 12 kg műanyag kupakot gyűjtött össze és adott át a Piac téren található kupakSZÍV-nél az üzemeltető Szákom Kft.-nek, július 6-án.
Rémiás Mariann a felajánló cég környezetvédelmi asszisztense elmondta, hogy a munkatársak készséggel álltak a kezdeményezés mellé. A japán anyavállalat is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos gazdálkodásra, illetve a befolyt összeggel valamely battai civil szervezetet szeretnének támogatni.
 
A kupakokat az érdi hulladékkezelő partnerhez szállítják, amely továbbadja azokat újrahasznosításra - tájékoztatott Janovszki Károly, a Szákom ügyvezetője. Hozzátette, a környezetvédelem részeként fontos tevékenység a szelektív hulladékgyűjtés, ami nagymértékben hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. A mostani, valamint a lakossági felajánlások értékét is karitatív célokra fordítják.
 
A gyűjtőt 2019 szeptemberében helyezték ki a polgármester kezdeményezésére a műanyagszennyezés csökkentése érdekében, illetve a társadalmi segítségnyújtás jegyében. Vezér Mihály egy újságcikkben találkozott az ötlettel, amire egy városlakó is felhívta a figyelmét. A látványos 1,5 méter magas acélszerkezetet ingyen készítette el a Holhos és Társa Bt. A kupakok hasznosításából származó bevétellel helyi egyesületeket, alapítványokat támogatnak. A lakosok körében népszerű a gyűjtő, amit hetente ürít a Szákom.
 
A KupakSZÍV 2020. szeptember végén ünnepelte egy éves születésnapját, ez idő alatt egy tonna kupak gyűlt össze, 45.000 Ft értékben, amely összeget magánemberként megduplázott Vezér Mihály. A 90.000 Ft-ot a Szülők Fóruma Egyesületének adományozták, amely a kisgyermekek mozgás- és kognitívfejlesztését segítő eszközöket vásárolt.