Hasznos tanácsok utazás előtt, és a gépjárműfeltörések elkerüléséhez
2021-07-01 - Néhány fontos lépéssel a betörés megelőzhető, és garantálhatja értékei biztonságát utazása alatt is - fogadja meg a rendőrség bűnmegelőzési tanácsait. Ne adjon esélyt a gépkocsifeltörőknek sem.
Ne tegye közhírré, hogy elutazik, nyaralni megy, csak azokkal ossza meg ezt, akikkel feltétlenül szükséges, illetve akik segítséget nyújtanak önnek távollétében pl. virágot locsolni, kisállatot etetni, postaládát üríteni mennek. Minél kevesebben tudnak az utazásról, annál kisebb az esélye annak, hogy illetéktelen személy is tudomást szerez róla, így talán betörőkhöz sem jut el, hogy lakása/háza üresen áll.
A közösségi oldalakra ne írja ki a távozás és az érkezés időpontját! Ha szükségét érzi, hogy ezt megtegye, a közösségi oldalt állítsa privátra nyilvános helyett!
Ne felejtse, hogy tudatos bűnözői iparág épült már a közösségi média figyeléséből eredő betörésekre. Nekik pláne hasznos információval szolgálhatnak a nyilvánossá tett élő bejelentkezések, az azonnal posztolt fotók, vagy ha egy ismerős a kép alatt arról érdeklődik, hogy a nyaralás meddig tart és ezt ön egyértelműen megválaszolja. A képeket, élményeket akkor ossza meg, amikor már hazaért, illetve kerülje azokat a helyzeteket, amelyeben veszélybe sodorhatja magát, életét, testi épségét egy jól sikerült fotóért.
Védje meg személyes adatait!
- Állítson be PIN kódot vagy ujjlenyomatos feloldást a telefon záróképernyőjének feloldásához!
- Alkalmazzon adatvédelmi beállítást a belső tárhelyen és a memóriakártyán tárolt adatok, fájlok védelmében!
- Használjon tűzfalat és vírusvédelmi alkalmazásokat!
- Mobiltelefonját, táblagépét lehalkított állapotban helyezze el a szállodai trezorban, illetve strandok kamerával megfigyelt értékmegőrzőiben!
 
A gépkocsifeltörések elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat.
- Mindig zárják be a gépjármű ajtaját, még akkor is, ha csak rövid időre távolodnak el a járműtől! A gépjármű lezárása a zárt udvarban, illetve garázsban történő tárolás esetén is szükséges.
- Mindig ellenőrizzék az ajtók nyithatóságát! Előfordulhat, hogy a lezártnak hitt gépkocsi ajtók nyitva maradnak, mert a zárak nem megfelelően működnek, illetve a központi zár nem jól funkcionál.
- Használjanak a gépjárműbe épített riasztóberendezést, illetve a jármű parkolását követően helyezzék élesített állapotba azt.
 
A kivilágítatlan, kisebb gyalogos- és járműforgalmú vagy elhagyatott területen hagyott járművek gyakrabban válnak bűnözők célpontjává. Parkolóhelyük megválasztásánál vegyék figyelembe a következőket:
- a gépjárművet lehetőség szerint tárolják zárható garázsban, vagy válasszanak őrzött parkolóhelyet,
- amennyiben a jármű közterületen parkol, válasszanak jól megvilágított, nagyobb forgalmú területet,
- az esetleges autófeltörés kockázatát nagyban csökkentheti a területet rögzítő térfigyelő kamera,
- ne hagyjanak értéket gépkocsijukban, az autó nem biztonságos tárolóeszköz,
- üres táskát sem szabad a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit,
- személyes iratait és a jármű okmányait soha ne tartsák a személygépkocsiban! Ezek megszerzése további visszaélésekre adnak lehetőséget.
 
Amennyiben a bűncselekmény már megtörtént, a helyszínen található nyomok megőrzése érdekében, ne nyúljanak semmihez és értesítsék a rendőrséget a 107, 112 telefonszámon!
Feljelentéssel, bejelentéssel, panasszal kapcsolatban információt olvashat a http://www.police.hu/ugyintezes/beadvanytetel oldalon.