Közösségi akció eredményeként zöldülnek az ovik és iskolák kertjei
2021-06-10 - A Dunamenti Erőmű és a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat jótékonysági akciójának keretében kilenc százhalombattai oktatási intézmény udvarán ültettek új növényeket a Környezetvédelem Világnapja alkalmából.
A Dunamenti Erőmű tavaly decemberben jelentette be, hogy több hónapos munka eredményeként közel 100 tonnányi hulladékot szállíttatott el további hasznosításra. A gyűjtés, szelektálás és elszállítás után nemcsak a rendezettebb környezettel, hanem 1 millió forinttal is gazdagabb lett az erőmű, amit környezetvédelmi célra kívántak fordítani. A járványügyi helyzet miatt végül most valósult meg a jótékonysági akció, helyi közösségek összefogásával.
 
A közösségi programot hosszas előkészítés előzte meg: a vállalat partnereként, a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat segítette az igények felmérését és támogatta a szervezési feladatokat. A Környezetvédelem Világnapján, június 5-én, a Dunamenti Erőmű önkéntes kollégái, a Hulladékkommandó tagjai, a százhalombattai Harmónia Nyugdíjas klub tagjai, valamint az oktatási intézményeket képviselő szülők és nevelők összesen 70 fát és 141 bokrot ültettek el, kilenc helyszínen, szerte a városban.
 
Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója elmondta: "Az elkövetkező évtized meghatározó lehet a vállalatok és az iparágak hosszú távú fennmaradása szempontjából. Különösen a nagy szervezetek nehezen tudnak alkalmazkodni az olyan új körülményekhez, mint a fenntarthatóság követelménye. Hiszen a példa nélküli kihívásokhoz példátlan szintű tervezésre, együttműködésre és alkalmazkodásra van szükség. A fenntarthatóság határozza meg a mi üzleti gondolkodásunkat is, úgy az operatív működésünk, mint a közvetlen környezetünk alakítása szempontjából. Ezért fontos számunkra, hogy a szomszédainkkal, a helyben élőkkel együtt cselekedjünk."
 
Tápai Mónika, a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat társalapítója és elnöke hozzátette: "A közös faültetés nem csak egy kellemes program, amivel egy kicsit mi is tettünk a környezetünkért. Sokkal több annál. Kézzelfoghatóvá teszi a zöld szemléletet, és mások figyelmét is felhívja arra, mennyire fontos törődni a minket körülölelő világgal. Nagyon jó látni, hogy egyre többen vagyunk, akik életformaként tekintenek a fenntarthatóságra. A mai nap sikerét a megjelent több mint száz résztvevőnek is köszönhetjük."