Fenntarthatósági témahét az Eötvös iskolában
2021-05-03 - Iskolánk idén hatodik alkalommal csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Fenntarthatósági témahéthez április 19-23-a között.
Az idei kiemelt globális célok közül az erdőt, mint ökoszisztéma témát állítottuk a rendezvényeink középpontjába. Az alsóbb évfolyamok hagyományos témahetét is erre az időszakra terveztük, gyerekek a tanítási órákon és délutáni foglalkozásokon játékos, interaktív oktatóanyagok segítségével dolgozták fel az erdei életközösségek működését.
 
Mivel ezen a héten az alsó tagozatosok részére elkezdődött a jelenléti oktatás, az aulában ’Mi fán terem az erdő?’ címmel rendeztünk kiállítást az Országos Erdészeti Egyesület által kiadott segédanyagok köré. A gyerekek környezetismeret órákon, de akár a szünetekben is tanulmányozhatták az erdők kincseit, a fenntarthatóságban betöltött szerepét.
 
A kisiskolások szellemi akadályversenyen vettek részt szerdán. A feladatok között volt levélfelismerés, activity, kirakós játék, memória játék – a feladatok az erdő ismeret köré szerveződtek. Gyakorlati feladatként virágmagokat vetettek a gyerekek. A kikelő kis palántákkal az iskola udvarát szeretnénk díszíteni. Ez a programunk nagyon jól sikerült, üde színfolt volt a hosszú otthoni tanulás után.
 
Sóti Csabáné védő nénink minden évben nagy lelkesedéssel tart előadásokat az egészségvédelemről. Ez idén sem maradhatott el: a fogápolás és az egészséges táplálkozás került most az előadások középpontjába.
 
Online és iskolai kiállítást rendeztünk az ’Erdő, erdő’ rajzpályázatra beérkezett tanulói munkákból. A gyerekek még a digitális oktatás ideje alatt készítették el munkáikat a tanító nénik, illetve Matiszné Krekk Zsuzsanna tanárnő vezetésével. A legjobb alkotásokat értékes nyereményekkel díjazzuk.
 
Felső tagozatosaink főként tanórai keretek között dolgozták fel az erdő tematikát. Az Erdészeti Egyesület kisfilmjei az erdei ökoszisztémát mutatták be egy prezentáció keretében. Volt olyan osztályunk, ahol a hét során összegyűjtött ’szemetet számolták’ – természetesen igyekeztek minél többet újra hasznosítani.
 
A Fenntarthatósági Témahét utolsó napján ’Zöldülő gondolatok az erdőről’ című online vetélkedőt rendeztünk az erdei életközösségek megismerése céljából; de szó esett az erdőgazdálkodásról és a felelős túrázás szabályairól is. Digitális oktatásunkba beillesztettük az ’Élet a csemetekertben’ című kisfilm feldolgozását, melyet az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács tett közzé annak érdekében, hogy kiemelje az erdők és a környezeti nevelés fontosságát.
 
Változatos programjainkkal igyekeztünk minden tanulónk figyelmét felhívni a fenntarthatóság globális céljaira. Erdeink jövője szorosan összekapcsolódik a következő generációk jövőjével, ezért fontos ismerniük az erdei ökoszisztéma szolgáltatásait.
 
Vargáné Légrádi Krisztina
pedagógus