Kötélen leereszkedve, az emeletről próbált meglógni a rendőrök elől a tolvaj
2020-12-17 - Letartóztatta a bíróság azt a férfit, aki társaival egymás után kétszer is ki akart rabolni egy iskolát. Ellene folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt a Ceglédi Rendőrkapitányság nyomoz.
2020. december 5-én a gyanúsított és társai megjelentek egy általános iskolánál. Miután megrongálták az intézmény riasztóját, betörték az egyik ablakot majd behatoltak az épületbe, ahonnan egy projektort kíséreltek meg ellopni. Mivel megzavarták őket, próbálkozásuk kudarca fulladt, így a cselekményt félbehagyva elmenekültek a helyszínről.
Néhány nappal később, 2020. december 14-én a gyanúsított és társai ugyanabba az iskolába ismét egy betört ablakon át hatoltak be. Bár a riasztót ezúttal is megrongálták, az mégis működésbe lépett, így az elkövetők – a kiérkező biztonsági szolgálat miatt – elmenekültek a helyszínről anélkül, hogy bármit elloptak volna. A gyanúsított az iskola melletti építkezési területen próbált elrejtőzni. Amikor egy intézkedő járőr felszólította, hogy jöjjön le az emeleti részről, a férfi egy kötél segítségével próbált leereszkedni és elszökni, azonban a rendőrség elfogta, megbilincselte és előállította.
 
A gyanúsított és társai cselekményükkel 70.000 Ft értéket veszélyeztettek, míg a rongálással 150.000 Ft kár okoztak.
 
A férfi többszörösen büntetett előéletű, büntetőeljárások jelenleg is folyamatban vannak ellene. Állandó munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezik, tartózkodási helyeit rendszeresen váltogatja, lényegében hajléktalan életmódot folytat. Szabadlábon hagyása esetén az ügyészi indítvány szerint fennáll vele szemben a bűnismétlés, illetve a szökés, elrejtőzés veszélye.
 
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. január 16-ig.
 
A döntést az ügyész tudomásul vette, a terhelt fellebbezett ellene. Mivel a gyanúsított védője nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki öt munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. december 16.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály