Új védelmi intézkedések léptek életbe - Százhalombattai körkép
2020-11-11 - Szigorúbb járványügyi intézkedések léptek életbe hazánkban mától. Ezekről és a százhalombattai helyzetről alábbi összeállításunkban számolunk be. A tájékoztatást folyamatosan frissítjük!
Százhalom Egészségügyi Központ
A megnövekedett betegforgalom és a személyzet megbetegedései miatt továbbra is nehéz helyzetben van az intézmény, amely miatt átmenetileg szünetelnek rendelések, így például a pszichiátria. A betegeket arra kérik, hogy indulás előtt feltétlenül nézzék meg a szakrendelo.battanet.hu oldalon, hogy működik-e az adott szakrendelés. Továbbra is elsődleges, hogy telefonon jelentkezzünk az orvosnál. Mivel azonban a sok hívás leterheli a központot, ehhez türelemre van szükség. A vonal akkor is kicsöngést jelez, ha foglalt, a rendszer ugyanis sorba rendezi a hívásokat.

Nagyon fontos, hogy az intézmény területén a saját és mások egészsége érdekében mindenki tartsa be a védőtávolságot és viselje szabályosan a maszkot. Ez azokra is vonatkozik, akik tüdőszűrésre érkeznek!

Az egészségügyi ellátórendszer a teljesítőképessége határán van, és ez a százhalombattai szakrendelőre is igaz – mondta el dr. Berzéki Ferenc igazgató, aki mindenkitől türelmet és belátást kért. Az intézmény nem tudott orvosokat, illetve szakdolgozókat felajánlani a központi ellátáshoz, utóbbiakból ugyanis eleve hiányzik öt fő, a szakorvosokkal pedig szerződéses jogviszonyban van. Hasonlóan óriási nyomás nehezedik a háziorvosi körzetekre is, amelyekben napok alatt elfogyott az influenza elleni oltóanyag és folyamatosan cseng a telefon.
Patikák
A BENU Gyógyszertár (Szent István tér) hétfőtől péntekig 8-tól 16 óráig, szombaton 8-tól 12 óráig, a Dunafüredi Gyógyszertár (a Tesco-ban) hétfőtől szombatig 8 és 19 óra között, a Magnólia (Kodály sétány 22.) hétfőtől péntekig 8-tól 17 óráig, szombatonként 8-tól 12 óráig tart nyitva.
A Százhalom Gyógyszertár (a szakorvosi rendelőben) hétfőtől péntekig 7.30-tól 19.30-ig tart nyitva és folyamatos ügyeletet biztosít szombat reggel 8 órától hétfő reggel 7.30-ig. 
A legközelebbi huszonnégy órás ügyeletet adó patika a Központi Gyógyszertár Érden, a Budai út 20. alatt.

SZÁKOM
Egyelőre marad a személyes ügyintézés a SZÁKOM Kft. ügyfélszolgálatán – tájékoztatott Janovszky Károly ügyvezető -, de csak szabályosan viselt maszkban és kézfertőtlenítés után. A cég ügyfélterében több helyen is rendelkezésre áll kézfertőtlenítési lehetőség.
 
Bezártak a kulturális intézmények
A Kormány rendelete értelmében november 11-től zárva tartanak a kulturális intézmények, így Százhalombattán a kulturális központ, a múzeum, a könyvtár, a közösségi házak és a rendezvényközpont. A Hamvas Béla Városi Könyvtár azt közölte, hogy hamarosan hírt ad az otthonról is elérhető szolgáltatásokról. 
 
Bérletárusítás
A korábbi négy helyett már csak egy helyen, a "Matrica" Múzeumban lehet Volánbusz-bérletet vásárolni Százhalombattán. Legutóbb a Sportcsarnokban szűnt meg az árusítás a november 11-től érvényes korlátozások miatt, de a "Matrica" Múzeum arról tájékoztatott a Facebookon, hogy a százhalombattai lakosok érdekeit figyelembe véve kapacitásának erejéig munkanapokon 9-14 óráig továbbra is árusítja a bérleteket. Aki vásárolni akar, a főbejárat melletti csengővel jelezhet.  
 
Csak időpontfoglalással fogadnak a kormányhivatalok
Csak időpontfoglalással fogadják az ügyfeleket a kormányhivatali ügyfélszolgálatok mától. Aki teheti, online intézze hivatali ügyeit! – javasolja a Miniszterelnökség.
Csak előzetes időpontfoglalással lehet ügyeket intézni a kormányablakokban és okmányirodákban. Időpontfoglalásra az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, a magyarorszag.hu oldalon, illetve a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon van lehetőség. Az interneten elérhető Központi Időpontfoglaló Alkalmazásban az ügyfelek ügyfélkapu-regisztráció nélkül is foglalhatnak majd időpontot. Ez alól kivételt képeznek a gépjármű-ügyintézéssel kapcsolatos ügykörök. Nem közlekednek a kormányablakbuszok és a települési ügysegédszolgálatok működését is felfüggesztik.
A többi kormányhivatali ügyfélszolgálaton telefonos, illetve e-mailben történő időpontfoglalás lehetőségét biztosítják, az elérhetőségek a kormanyhivatal.hu oldalon találhatók.
Az elkészült okmányok személyes átvételére nincs lehetőség, azokat postai úton, levélküldemény formájában kézbesítik. A 2020. március. 11. és június 18. közötti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok változatlanul 2020. december 15-ig érvényesek.
A Miniszterelnökség javasolja, hogy aki rendelkezik ügyfélkapuval, az elsősorban a megújult magyarorszag.hu oldalon elérhető online ügyintézési lehetőségeket, illetve az e-papír szolgáltatást vegye igénybe. Az ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelek számos ügyben postai úton is leadhatják kérelmüket. További információért keressék fel a kormanyhivatal.hu oldalt, vagy hívják a 1818-on elérhető Kormányzati Ügyfélvonalat.
 
 
Az egész országban szigorodtak a járványügyi korlátozások mától.
Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8-ig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Ehhez le lehet tölteni mintát a koronavirus.gov.hu oldalról. Kutyát sétáltatni a kijárási tilalom alatt is lehet a lakás ötszáz méteres körzetében.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatók meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatók.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.

Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határontúli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén-kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

Magán- és családi rendezvényeket (például: születésnap) legfeljebb tíz fő részvételével lehet megtartani. A temetéseken legfeljebb ötvenen vehetnek részt.    Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat - külön kormányrendeletben foglaltak szerint - hetente tesztelni kell.
 A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a tízezer főnél népesebb településeken a polgármester kijelölhet olyan közterületeket, ahol kötelező a maszk viselése.
Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken továbbra sem kell maszkot hordani.