Ne legyen hulladék az utcán!
2020-11-09 - Az illegális hulladéklerakás megakadályozása és megelőzése érdekében, a SZÁKOM Nonprofit Kft. megbízásából készülnek fotók a százhalombattai utcákon, közterületeken – mondta el Janovszky Károly ügyvezető. A fényképeket eljuttatják a közterületfelügyeletnek, amely folytatja az intézkedést: felszólít, bírságol vagy feljelent, a kirakott szemét mennyiségétől és tartalmától függően. Aki például veszélyes hulladékot helyez ki a háza elé (vagy engedély nélkül akárhová), az bűncselekményt követ el.
Az önkormányzati szolgáltató cég vezetőjét lakossági jelzések alapján kérdeztük a fényképekről és a zöldhulladékelszállítás más aktualitásairól. Egyebek mellett elmondta, hogy akinek a szerződöttnél nagyobb mennyiségű nyesedéke képződik az őszi kerti munkák során, az külön térítés ellenében azt is elszállíttathatja a SZÁKOM-mal. Ezt minden esetben személyesen és előre kell megrendelni, valamint kifizetni az ügyfélszolgálaton. A plusz mennyiséget ugyanolyan áron viszik el a háztól, mint a szerződöttet. Emellett dönthet valaki úgy is, hogy maga szállítja ki a nyesedéket a hulladéklerakó telepre. Ebben az esetben is a mennyiség határozza meg a lerakás díját, amiről a SZÁKOM honlapja részletesen tájékoztat.

E szerint ha magunk szállítjuk a zöldhulladékot, akkor köbméterenként bruttó 2 484 forintért rakhatjuk le, ha viszont a SZÁKOM-tól rendeljük meg a szállítást platós teherautóval, 11 600 forintba kerül egy fuvar.

Fontos tudni, hogy az önkormányzat rendelete értelmében mindenkinek gondoskodnia kell a lakóingatlana előtti terület takarításáról és síkosságmentesítéséről. Az ennek során képződött zöldhulladékról ugyanúgy a tulajdonosnak kell gondoskodnia, mint arról, ami a telkén belül keletkezik. Az így bezsákolt avart, nyesedéket sem lehet az utcán tartani, mivel a közterületek rendje mindannyiunk közös érdeke.

A SZÁKOM szerződéses zöldjárata november 30-ig üzemel, és a következő évben március elsején indul újra. Az ingatlantulajdonosok a tervek szerint február elején kapják meg a jövő évi első számlát.