A járvány súlyosbodásával veszélybe kerülhet az egészségügyi ellátás
2020-10-26 - Exponenciálisan nő a koronavírus-fertőzöttek száma az országban, és a járvány az egészségügyi dolgozókat is elérte. A szakemberhiány miatt egyelőre csak egyes rendelések nem tudnak működni a Százhalombattai Egészségügyi Központban, de látogatási korlátozásra, legrosszabb esetben pedig teljes bezárásra is fel kell készülniük a betegeknek – mondta el dr. Berzéki Ferenc igazgató.
Felhívta a figyelmet arra, hogy minden esetben tájékozódjunk az intézmény honlapján (szakrendelo.battanet.hu), mielőtt elindulnánk az orvoshoz. Az elmaradó rendelésekről folyamatosan frissítik az információt.

Először egy intenzív aneszteziológus orvos COVID-tesztje lett pozitív a rendelőben október közepén, mostanra azonban többen is kiestek a munkából, vagy azért, mert megfertőződtek, vagy azért, mert karanténba kerültek.

Az intézményben minden dolgozót tesztelnek hetente legalább egyszer. Aki tünetese, pozitív tesztet produkál, vagy otthoni környezetében lesz valaki fertőzött, nem veheti fel a munkát az intézményben. Nemcsak az orvosok, hanem az asszisztensek és a technikai dolgozók hiánya is nehezíti az ellátást.  

Dr. Berzéki Ferenc kiemelte, hogy az országosan egyre magasabb fertőzöttség ellenére sem veszi mindenki komolyan a védekezést. Sokan a rendelőben sem viselik szabályosan a maszkot, ő viszont nagyon félti a kollégáit. Nemcsak amiatt, hogy a COVID-fertőzés súlyos, végzetes következményekkel járhat, hanem amiatt is, hogy ha tovább nő a fertőzöttek száma, és maguk az egészségügyi dolgozók is megbetegednek, akkor nagyon hamar elérkezhet az a pont, amikor az egészségügyi ellátórendszer már nem lesz képes ellátni a betegeket, mivel már most sincs elegendő szakember.

Jelenleg az elvégzett PCR-tesztek 20 százaléka bizonyul pozitívnak, amiből arra lehet következtetni, hogy a lakosság 20 százaléka lehet érintett. Ha ez az arány eléri a 40 százalékot, annyira túlterheltté válhat az egészségügyi rendszer, hogy nem lesz képes ellátni a feladatát. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a COVID-os betegek maradnak ellátatlanul, hanem minden más betegség diagnózisa és kezelése is késni fog, vagyis még több ember halhat meg.

Jelenleg a szakemberhiány miatt szűkíteni kell a rendeléseket a Százhalom Egészségügyi Központban, és folyamatosan ellenőrzik a védőtávolság valamint a szabályos maszkviselés betartását az épületben.

Az orvosigazgató hangsúlyozta: aki maszkot visel, a szezonális influenzával szemben is megvédi magát, mivel az is cseppfertőzés útján terjed. Az arc eltakarása amiatt is előnyös, hogy szabadtéren nem a hideg, hanem a kilélegzett meleg levegővel kevert langyos levegőt lélegzi be az ember, amely megelőzi a meghűlést és az influenza-vírus aktivizálódását.

Dr. Berzéki Ferenc azt is kiemelte, hogy mindenkinek ajánlja az ingyenessé tett infulenza-védőoltás felvételét, aki biztosan tudja, hogy nem COVID-fertőzött és nincs erre utaló tünete. Arra vonatkozó széles körű vizsgálatok ugyanis még nem állnak rendelkezésre, hogyan hathat a COVID-fertőzésre az influenza – akár vakcinaként, gyengített változatban.

Sok a vírustagadó és az is, akinek "elege van", de a szakember szerint ők nincsenek tisztában a fertőzés valós veszélyével. Hozzátette: nagyon rossz a kommunikáció. Amikor az egészségügyi szakma azt hirdeti, hogy hordd a maszkot és védd magad, de a döntéshozók hordják is meg nem is, nem csoda, hogy az emberek elbizonytalanodnak.
Kiemelte, hogy a COVID-fertőzöttség nem lineárisan, hanem exponenciálisan terjed, tehát minél több a fertőzött, annál több lesz a fertőzött. A vírus sokkal fertőzőbb, mint tavasszal volt, és egyáltalán nem lehet tudni, mikor, hogyan fog mutálódni. Nem biztos, hogy aki egyszer elkapta, az védetté válik.

Nagyon sok vizsgálat és kísérlet zajlik, biztosan lesz védőoltás, de addig azonban türelemre van szükség.

Aki emberek közé megy, vegyen maszkot és viseljen kesztyűt, mert a kórokozó a felületeken is megmarad. Legjobb a bőrkesztyű, mivel könnyű fertőtleníteni. Ha mindenki betartja a védekezés alapvető szabályait, nem marad gazdatest, amiben tovább tud élni a kórokozó. Ellenkező esetben azonban beláthatatlanok a járvány következményei.