Fenntarthatósági témahét az Eötvös iskolában
2020-10-22 -
Az iskolánkban ötödik alkalommal került sor az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Fenntarthatósági témahét megrendezésére, rendhagyó módon október első hetében. Változatos programjainkkal igyekszünk minden tanulónk figyelmét felhívni a fenntarthatóság globális céljaira.

Nyitó eseményként az Állatok világnapjáról emlékeztünk meg. A gyerekek fotókkal illusztrált beszámolóit a tanórákon hallgattuk meg.

Kedden a hetedik osztály drog prevenciós beszélgetésen és filmvetítésen vett részt az Érdi Rendőrkapitányság segítségével. A felső tagozatos tanulóink az egészséges életmódról szóló filmet nézték meg és egészség totót töltöttek ki.

Szerdán, október 7-én izgalmas kalandokat éltek át negyedik évfolyamos diákjaink. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Dunavirág mobil vízvizsgáló "laborját" próbálhatták ki. A gyerekek a tartalmas, természetvédelmi programon megismerkedhettek a Bara patak élővilágával és a vizes élőhelyek jelentőségével a Vizibusz foglalkozásán.

Sevcsik András környezeti nevelő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Hiúz Ház Látogatóközpont vezetője nagyon humoros, játékos formában ismertette meg velük a vízi élővilágot. Saját maguk meríthették meg szűrőiket a Bara vizében, s a látszólag "élettelen" vízből megannyi apró élőlény került elő, hatalmas üdvrivalgások közepette. A néha szabad szemmel alig látható vízi lényeket egy mikroszkóp és egy óriási monitor segített mindenki számára láthatóvá tenni. Érdekes történetekből sem volt hiány. Bandi bácsi mindenről tudott valami izgalmasat és vicceset mondani. A gyerekek megsimogathatták a hódbundát, miközben arról mesélt, hogyan is úszik az állat a víz alatt.

Csütörtökön a Vega-Ház Kft. biztosított friss és ínycsiklandó zöldségeket kóstolásra az iskolai gyümölcs- és zöldségprogram keretében.

Kiállítást rendeztünk a ’Szüret’ rajzpályázatra beérkezett tanulói munkákból. A legjobb alkotásokra a gyerekek is szavazhattak a hét során.

Az alsó tagozatosok hagyományos témahetét is az egészség köré szerveztük, gyerekek a tanítási órákon és délutáni foglalkozásokon játékos, interaktív oktatóanyagok segítségével dolgozták fel az egészséges életmód és egészséges táplálkozás szokásait.
Témahetünk idén is sikeres volt. A fenntartható fejlődésre és életmódra nevelés célja, hogy a gyerekek tájékozottak és tevékenyek legyenek, fejleszti a kreativitásukat, problémamegoldó képességüket, segíti szocializációjukat. A foglalkozásokon előtérbe kerül az együttműködés, az egymásra figyelés, a kulturált magatartás. Mindenki saját élményei, képességei, tapasztalatai alapján járul hozzá a csoport eredményességéhez, s aktívan kapcsolódik be a munkába. Fejlődik diákjaink felelősségteljes döntés meghozására való képessége.
 
Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola