Történelmi gyaloglás
2020-10-12 - Százhatan regisztráltak a Sporthalom Kft. első gyaloglás-világnapi túrájára Százhalombattán október 10-én. A résztvevők ideális időben és remek hangulatban teljesítették a hat kilométeres távot, amely során helytörténeti érdekességeket is megtudtak Balpataki Katalin történésztől.
A túrán a nyugdíjasoktól a kisgyerekes családokig minden korosztály képviseltette magát. A résztvevők a dunafüredi hajókikötőben gyülekeztek, az első huszonöt regisztráló a Magyar Szabadidősport Szövetség alkalomra készült pólóját kapta ajándékba a szervezőktől. Indulás előtt Szél Pál, a városrész képviselője is üdvözölte a történelmi gyaloglókat, majd a gáton keresztül útra kelt a népes társaság.

Első állomásuk az egykori római fürdő volt, amit a Báté-templom, a római tábor, a napóleoni sánc, majd a szovjet átkelési emlékmű követett. A négyféle történelmi korszakról mobil hangosítás segítségével mesélt nekik Balpataki Katalin. Az utolsó megállóra a Kiserdő területén került sor, ahol Franciska-puszta 1940-es éveiről, a két világháború között jellemző helyi bolgárkertészetről, valamint a téeszesítésről hallhattak rövid előadást. Útjuk a Csalogány utcán keresztül vezetett vissza a hajókikötőbe, ahol a szervezők ajándékokat sorsoltak ki közöttük.

Öten a Magyar Természetjáró Szövetség kéktúrakiadványával, hárman pedig családi uszodabelépővel lettek gazdagabbak. A Szamuráj Kft. ajándékcsomagját Szél Pál és Szalai Attila adta át a legidősebb, nyolcvan éves és a legfiatalabb, öt éves résztvevőnek.
A program biztosításába bekapcsolódott a Városi Polgárőrség és az Érdi Rendőrkapitányság. Utóbbi munkatársai bűnmegelőzési tanácsokkal is ellátták a gyaloglókat – mondta el Cseh Péter, a Sporthalom Kft. szervezője.

Balpataki Katalin évek óta közreműködik a Batta Bringa rendezvényeken, és többször javasolta a szervezőknek, hogy gyalogtúrák során is népszerűsítsék a város történelmét. Ő és Cseh Péter is úgy nyilatkozott: ha csak lehet, érdemes lenne folytatni a kezdeményezést, mert nagyon jó volt a fogadtatása.

A program keretében városunk első alkalommal csatlakozott a World Walking Day, azaz a gyaloglóvilágnap rendezvényeihez, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy egy kis sétával sokat tehetünk testi-lelki egyensúlyunkért.