KSH-felmérés
2020-10-08 - Harmadik alkalommal vesz részt önkéntesen hazánk abban az európai uniós kutatásban, amely a háztartások életkörülményeinek feltárására irányul és Százhalombattán is zajlik szeptember 15-től december 31-ig. A háromévenkénti felmérést idén is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) végzi.
A véletlenszerűen kiválasztott több mint 15 ezer háztartás részvétele önkéntes és anonim. A KSH postai felkérőlevélben értesítette őket.

A Miből élünk? elnevezésű kutatást az Európai Központi Bank koordinálja és minden euróövezeti tagállamban kötelező. Magyarország hat éve önkéntesen csatlakozott hozzá. A kérdőív rákérdez a háztartások tulajdonában lévő reáleszközökre (például ingatlanokra, járművekre, értéktárgyakra, vállalkozásokra) és pénzügyi eszközökre (például bankszámlákra, befektetésekre, nyugdíjcélú előtakarékosságra). Kitér a háztartások kötelezettségeire (adósságra, hitelekre és kölcsönökre) is. Elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről. Legfontosabb törekvése, hogy olyan elemzések készüljenek, amelyek hozzájárulnak az optimális nemzeti és európai szintű gazdaságpolitikai döntésekhez.  

A kérdőívet interneten keresztül szeptember 15. és november 30. között lehet kitölteni. Október 2. és december 31. között pedig kérdezőbiztosok keresik fel – maszkban és a közösségi távolságtartás szabályait betartva – azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével. A kérdőív kérdéseit körülbelül 20-40 perc alatt lehet megválaszolni.

A kutatásban résztvevő országok adatait az Európai Központi Bank gyűjti össze, az eredményekből pedig várhatóan 2022-ben a KSH és az MNB is közöl adatokat.
A kutatásról bővebb információ itt található: mibolelunk.ksh.hu