Szándékosan karambolozott unokatestvérével a féltékeny férfi
2020-09-08 - A Budapest Környéki Törvényszék 2020. szeptember 8-án megtartottnyilvános és folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és más bűncselekményekkel vádolt.
Vádlott és sértett unokatestvérek, akik között 2017 februárjában megromlott a viszony, miután a sértett elszerette a vádlott élettársát.
 
Ezt követően a vádlott telefonon és internetes úton több alkalommal megfenyegette a sértettet, illetve több millió forint kártérítést is követelt tőle. A kérésnek sem a sértett, sem annak családja nem tett eleget, melyre válaszul a vádlott életveszélyesen megfenyegette unokatestvérét.
 
2017 szeptemberében a sértett gépkocsival közlekedett, amikor a vádlott édesanyjával és testvérével ugyanebben az időben szintén arra haladtak autóval. Amint a vádlott észlelte a sértettet, 90-100 km/h-s sebességgel üldözni kezdte.  A vádlotti jármű ablakából az egyik utas késsel hadonászott a sértett felé, majd a vádlott a záróvonalon balról áthaladva szándékosan nekiütközött a sértett járművének. A baleset következtében a sértett autója az árokba csúszott és a tetejére állt, a sértett életveszélyes sérülésekkel kórházba került.
A vádlott a balesetet követően megállás nélkül továbbhajtott, majd ismeretlen helyre távozott, ezért a hatóság elfogatóparancsot adott ki ellene. Másnap a férfi önként jelentkezett a helyi rendőrkapitányságon.
 
A sértetten a balesetet követően életmentő műtétet hajtottak végre, emellett nyolc napon belül, illetve részben nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.
 
A bíróság a váddal megegyező tényállást állapított meg, azonban a bűncselekmény minősítését módosította és a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek és a vádlottat 5 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre, 5 év közügyektől és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.
 
A döntés ellen az ügyész téves minősítés miatt nyújtott be fellebbezést és a büntetés súlyosítását kérte. A vádlott és védője korlátozott fellebbezést jelentettek be, amely szerint a minősítés módosítását elfogadták és a büntetés enyhítését kérték.
Az ítélet nem jogerős.
 
Budapest, 2020. szeptember 08.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály