Kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok megszegése miatt járt el az Érdi Járásbíróság
2020-07-16 - Az Érdi Rendőrkapitányság 2020. június 5-én szabálysértési eljárás keretében kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok megszegése szabálysértése miatt pénzbírsággal sújtott két személyt.
A szabálysértési hatóság által megállapított tényállás szerint az egyik eljárás alá vont személy egy italbolt üzemeltetőjeként, a másik személy pedig felszolgálóként 2020. április 2-án lehetővé tette, hogy a vendéglátó üzletben a kijárási korlátozások ellenére több személy szeszes italt fogyasszon. Állampolgári bejelentés alapján az Érdi Rendőrkapitányság járőrei intézkedés alá vonták az üzletben tartózkodókat, és így került sor a szabálysértési eljárás megindulására.
 
Az eljárás alá vont személyek a szabálysértési hatóság határozata ellen kifogást nyújtottak be a bíróságra, amelyben a kiszabott pénzbírság mérséklését kérték.
 
Az Érdi Járásbíróság a 2020. július 8. napján kelt tárgyalás tartása nélkül hozott határozatában rögzítette, hogy a szabálysértési hatóság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megalapozottan állapította meg a tényállást, és az eljárás alá vont személyek jövedelmi és vagyoni körülményeire tekintettel a bíróság a kiszabott pénzbírságot mérsékelte.
 
Az Érdi Járásbíróság elnöke, dr. Liziczay Sándor kiemelte, hogy a bíróság az eljárás tárgyára figyelemmel soron kívül határozott az ügyben annak érdekében, hogy az ilyen jellegű szabálysértések elkövetőit a bíróság hatékonyan tartsa vissza további szabálysértések elkövetésétől, és a gyors szankció alkalmazása más személyt is megakadályozhat hasonló szabálysértés elkövetésében. Utalt arra is a bíróság elnöke, hogy a COVID-19 járvány terjedésének megakadályozása érdekében meghozott intézkedések betartására továbbra is fokozott figyelmet kell fordítani, amihez a bíróság a szabályok megszegése miatt indult eljárások gyors lefolytatásával tud hozzájárulni.
 
Budapest, 2020. július 9.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály