Veszélyhelyzet alatt kiszállította a marihuánát
2020-06-22 - A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2020. június 19-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Dabasi Rendőrkapitányság kereskedéssel elkövetett kábítószer kereskedelem bűntette elkövetésével gyanúsít.
A gyanúsított 2020 júniusában és az azt megelőző időszakban Dabas területén több személy részére rendszeresen árusított - olykor házhoz is szállított - marihuánát. Emellett a férfi nagy mennyiségű marihuánát adott el egy társának, aki azt Ócsa területén tovább értékesítette.
 
A gyanúsított tartózkodási helyén tartott házkutatás során a hatóság marihuánát és készpénzt foglalt le.
 
A gyanúsított életvitelszerűen nem a bejelentett lakóhelyén él, a tényleges tartózkodási helyére nincs bejelentve. Munkahellyel nem rendelkezik, feltehetően kábítószer-kereskedelemből él.
 
A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
 
Tekintettel a gyanúsított bizonytalan tartózkodási helyére és a kiszabható büntetés súlyosságára megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén megszökne, elrejtőzne.
 
A bűncselekmény jellegéből adódóan tartani lehet attól is, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a bizonyítást a tanúk megfélemlítésével, befolyásolásával veszélyeztetné, illetve bizonyítékok elrejtésével, megsemmisítésével nehezítené.
 
A letartóztatást indokolja az a tény is, hogy a gyanúsított bűnügyi felügyelete nem zárja ki a bűnismétlés kockázatát, kábítószer-kereskedelmi tevékenységét feltehetően így is folytatná.
 
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottat meghallgatta és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. július 19. napjáig.
 
A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezett. A gyanúsított védője nem volt jelen, így részére a fellebbezéshez 5 munkanap áll rendelkezésre.
 
A végzés nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. június 19.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály