Idős férfit és lányát akarta kirabolni a visszaeső bűnöző
2020-06-15 -
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. június 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a 2020. február 17. napjától újból szabadlábon lévő gyanúsítottnak a letartóztatását, aki ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság a bűncselekmény felismerésére, elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény meglapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.
 
A gyanúsított 2020. június 9-én a kora délutáni órákban bekéretőzött a 83 éves sértett solymári házának udvarára. A gyanúsított előbb vizet kért, majd kihasználva, hogy a sértett hátat fordítva a ház felé indult őt hátulról fejbe ütötte, ezután a sértettől 40.000 Ft-ot követelt, melyre azt válaszolta az idős sértett, hogy nincs pénze. A gyanúsított azonban a földön fekvő idős korú sértettet ekkor fojtogatni és ütlegelni kezdte először a magához vett vasdarabbal, majd kézzel. Ezek után a gyanúsított a földön fekvő idős sértettet magára hagyva az ingatlanban kezdett kutatni, melynek során magához vett egy gyűrűt, két karkötőt, egy-egy órát, gyöngysort, köves fülbevalót, illetve brosst. A cselekményt érzékelte az ingatlanban tartózkodó másik sértett, az idős férfi lánya, aki kérdőre vonta a gyanúsítottat. Ezután a nőtől is pénzt követelt és lefújta őt gázpray-vel. Amikor a gyanúsított látta, hogy a sértett a táskájából előveszi a telefonját, akkor a telefonra mindkét kezével rámarkolt, azt szorította és el akarta venni tőle, miközben azt mondogatta, hogy "add ide, ha ide adod nem bántalak, ha megígéri, hogy nem hív senkit, elmegyek." A sértett azonban a telefonját erősen szorította, nem eresztette el, ezért a gyanúsított a nő bal kezére erősen beleharapott, majd mindketten a telefont szorítva a földre kerültek, ahol a gyanúsított többször ököllel ütni kezdte a sértettet. Az idős sértett ekkor a lánya segítségére sietett és felszólította a gyanúsítottat, hogy hagyja őt békén. A gyanúsított ekkor két kézzel ököllel megütötte az idős férfit, aki ettől azonnal összeesett. A fentieket követően a gyanúsított gyalogosan elmenekült a helyszínről.
 
A gyanúsított terhére rótt bűncselekményeket a Btk. 5-től 10 évig, illetve 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. A tételkeretet emelik azonban az erőszakos többszörös visszaesőkre vonatkozó és a halmazati büntetéskiszabási szabályok.
 
A gyanúsított büntetett előéletű, ráadásul erőszakos, többszörös és különös visszaesőnek is minősül.
 
A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított az általa megadott egyik tartózkodási helyén sem tartózkodik életvitelszerűen, feltehető, hogy hajléktalan életmódot folytat. Mindezen körülményekből a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények tárgyi súlyára figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, így különösen elrejtőzne vagy megszökne. Továbbá megalapozottan feltehető az is, hogy a bizonyítást veszélyeztetné, a már kihallgatott személyeket megfélemlítené, jogellenesen befolyásolná. Tekintettel továbbá arra, hogy a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű személy, többszörös visszaeső, valamint erőszakos bűncselekmény miatt más büntetőeljárás is folyamatban van vele szemben, megalapozottan feltehető az is, hogy akár a sértett, akár más személy sérelmére újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne.
 
A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta és az indítványban foglaltakkal egyetértve elrendelte a letartóztatását, az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2020. július 12-ig.
 
A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. június 12.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály