Havi száz forint
2020-06-15 - Ennyibe kerülne a szemétszállítás az Erkel körúti garázssor tulajdonosainak. A költséget eddig az önkormányzat állta, a SZÁKOM Kft. azonban június elején elszállította a célra rendszeresített konténert.
Havi szinten mintegy kétszázezer forintba került a konténer négyszeri ürítése – mondta el Szalai Attila, önkormányzati képviselő, aki szerint nem volt igazságos, hogy a magántulajdonú területen keletkező nagymennyiségű hulladékot a város szállította el. Hozzátette, garázsonként havi száz forintba kerülne ugyanaz a szolgáltatás, ha a tulajdonosok hajlandóak lennének megrendelni azt. A konténert le lehetne zárni és környezetét be lehetne kamerázni az illegális lerakás megelőzése érdekében, utóbbihoz azonban a tulajdonosok nem járultak hozzá.

Mivel a garázssor egy része nem közterület és nem lakóövezet, az önkormányzatnak nem feladata a takarítása, de a rendszeresen felgyűlő szemét miatt korábban mégis kihelyezte és rendszeresen ürítette azt a bizonyos konténert.

A képviselő szerint nem feltétlenül olyan hulladékkal telt meg, amely a garázsok használata során keletkezik, mivel télen disznóvágásból származó szemetet is találtak benne, az építési szezonban pedig mintegy hetven százalékban sittet tartalmaz.

Sajnos, nemcsak ide kerül szemét, mivel nagyon sokan a közeli kiserdőben szabadulnak meg a hulladékuktól. Előfordult, hogy egy pótkocsis IFA telt meg az innen összeszedett gumiabronccsal. Az egyéb veszélyes hulladékok – olajos rongyok, vegyszeres, benzines flakonok – pedig nemcsak szennyezik, hanem veszélyeztetik is a környéket. Szalai Attila nem tartja megoldásnak a mára kialakult helyzetet, de az sem elfogadható, hogy annak a pénzén viszik el a szemetet, akinek ott nincs tulajdona, garázsa.   

Mint mondja, húsz éve tart ez az áldatlan állapot, annak ellenére is, hogy nyolc évvel ezelőtt a kezdeményezésére csapadékvízelvezetést és útburkolatot épített az önkormányzat a garázssoron. A 78 millió forintos beruházással a magántulajdonban levő garázsok értéke nőtt, a tulajdonosok ennek ellenére sem vállalnak megfelelő módon felelősséget a területért.  (Fotó: HTV)