Itt az ideje, hogy visszatérjen az élet a normális kerékvágásba
2020-05-15 - A statisztika azt mutatja, hogy Magyarország igen jó helyzetben van, a lakosságnak csak a töredéke fertőződött meg – mondta el dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ főigazgatója a HTV műsorában. "Tankönyvileg nem létezik", vagyis nem nevezhető járványnak a jelenlegi helyzet.
Az egyetemek vezetésével indított országos szűrés során az eddig megvizsgált mintegy 8700 személy közül kettő bizonyult fertőzöttnek.

A szakember szerint nem szabad tovább bezárva tartani az embereket, mert ez előbb-utóbb kezelhetetlen feszültséget fog okozni, és ami még fontosabb: ellátatlanság hiányában súlyosbodnak kórképek, vagyis mielőbb fel kellene oldani a betegellátást szűkítő korlátozásokat. A SZEK-ben június 1-jétől beüzemelik az egynapos sebészetet, és elkezdik az elhalasztott operációkat.  

Bár Budapest és Pest megye az ország legsűrűbben lakott része, de még itt sem jelentős – csak a kórházakban és idősotthonokban számottevőbb - a fertőzöttség.
A "Maradj otthon!" szlogen helyett a szakember szerint maradhatna a "Vigyázzunk magunkra és egymásra!" felhívás. Érdemes maszkot venni a boltban, de szabad téren elegendő betartani a másfél-kétméteres biztonsági távolságot.

Százhalombattán több mint ezer koronavírus-tesztet végeztetett az önkormányzat, amelyek közül hét lett pozitív. A kontrollteszt során azonban ezek közül is csak egy bizonyult valós eredménynek. A tesztelt személy tünetmentes volt és az is maradt.
Az Idősek Gondozóházában talált két pozitív mintáról is kiderült a kontrollvizsgálat során, hogy hamis. Az intézményben senki sem fertőződött meg.

Az igazgató információja szerint volt olyan százhalombattai beteg, aki kórházba került, de nem volt szükség intenzív ellátásra.

A szakorvosi rendelőbe továbbra is csak maszkban és kézfertőtlenítés után léphetnek be a betegek. A szakrendelésekre már lehet előjegyzést kérni, de májusra már elfogytak az időpontok. Egészségügyi dolgozók kivételével csak százhalombattai lakosokat látnak el. Az intézmény honlapján (szakrendelo.battanet.hu) folyamatosan látható, hogy adott napon mely szakrendelések működnek. A működő szakrendelésekre óránként négy beteget lehet beírni. Akik korábban már jártak az intézményben, azok igénybe vehetik a szakrendeléseket, de új betegek ellátására nincs lehetőség.