Rajtunk múlik, hogy mikor lesz vége
2020-04-21 - Tizenhárom igazolt koronavírusfertőzött volt Százhalombattán az elmúlt héten. Ha nem fertőzzük meg egymást, a kórokozó táptalaj nélkül elpusztul. Mindenkinek az óvintézkedések további szigorú betartását javasolja dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ igazgatója.
Kollégáival együtt nagyon elfáradtak az elmúlt hónapban, a járványhelyzet ugyanis sok plusz terhet ró rájuk. Ezek közül az egyik a védőanyagok és felszerelések folyamatos utánpótlása, de a betegek is egyre többen és egyre inkább el szeretnének jutni az orvoshoz.

Az életkora miatt összesen 16 orvos esett ki a munkából, nagyon szűk kapacitással tudnak működni. Előjegyzést nem tudnak felvenni, egyre többen kérnek segítséget telefonon, "előbb-utóbb felszínre kerül a sok ellátatlan betegség" – fogalmazott.

A kórházakból hazaküldött betegek egy részének nem egészségügyi, hanem szociális ellátásra lenne szüksége, de mivel nincs megfelelő állami ellátórendszer, az egészségügy látta el őket hellyel-közzel – eddig. Legnagyobb részük krónikus beteg, akinek az ellátatlanság miatt akuttá válhat az állapota.

Beszűkült a különféle vizsgálatok és kezelések lehetősége, megszűntek a szűrővizsgálatok. Ebben a helyzetben a legnagyobb gondot a daganatos betegségek időben történő diagnosztizálása jelenti.

A szűk kapacitás miatt minden intézmény csak a saját területén bejelentett betegeket látja el, tehát nem lehet a pácienseket például Érdre küldeni egy nálunk hiányzó vizsgálatra, a battai egészségközpontban azonban mindezek ellenére is mindent megtesznek az orvosok, hogy el lehessen végezni a sürgős vizsgálatokat.

A SZEK-nek is tájékoztatást kellett küldenie az egészségügyi minisztériumhoz azokról a szakdolgozókról, akik szükség esetén berendelhetők a kórházakba. Tizenhárom ilyen szakdolgozója van jelenleg.

Dr. Berzéki Ferenc hangsúlyozta: aki nem akar megbetegedni és nem akar tudtán kívül másokat megfertőzni, viseljen maszkot és kesztyűt minden alkalommal, amikor emberek közé, például bevásárolni megy. Ha a vírusnak nem adunk táptalajt, akkor el fog pusztulni. Nagyon fontos azonban az is, hogy ne féljünk, mert ez rossz hatással van az egészségünkre.

A koronavírus-család több típusa is jelen van Magyarországon, a megbetegedésnek változó tünetei lehetnek. Egyik jellegzetes szimptóma, hogy a fertőzött személy átmenetileg elveszti a szaglását és ízlelését, de sokféle módon megjelenhet a betegség. Csakúgy, mint az influenza, amelytől a napos és száraz idő beköszöntével egy időre elbúcsúzhatunk.

Amint arról már korábban beszámoltunk, az önkormányzat ötezer gyorstesztet vásárolt a városlakók – elsősorban a közfeladatot ellátó dolgozók számára. Tesztelni fogják az egészségügyi alkalmazottakat, az önkormányzati cégek és az Idősek Gondozóháza munkavállalóit, akik munkájuk során rendszeresen kerülnek kapcsolatba másokkal. Ahhoz, hogy biztosak lehessenek az eredményben, többször is el kell végezni a vizsgálatot. Hogy a fennmaradó teszteket ki és milyen módon veheti majd igénybe, az további döntések kérdése, de a főigazgató szerint azok számára lenne jó lehetővé tenni a tesztelést, akik veszélyeztetettebbek a többieknél.

Ilyenek a hatvanöt év felettiek, a szerzett légzőszervi betegséggel élők, a 40-50 évesek, valamint, akik munkájuk miatt sokat tartózkodnak más emberek közelében. (HTV)