Kellemes barangolást! Virtuális séta a Földrajzi múzeumban
2020-04-03 - A legkorszerűbb háromdimenziós technológiával készült felvétel az érdi Magyar Földrajzi Múzeumról, amely ingyenesen élvezhető  ezen a linken: https://my.matterport.com/show/?m=uNBMW2FHAad.
A háromdimenziós virtuális séta a hazai múzeumok tekintetében még igen nagy ritkaságnak számít. A digitális túra során láthatunk Dél-Amerikából származó zsugorított emberfejet, zanzát, a Balaton-kutatás során használt összehajtható, bőrből készült csónakot, beleolvashatunk az Érdről málenkij robotra hurcoltak szélleveleibe, de megcsodálhatjuk a csak Érden növő deres szádorgót is.

A tájékozódást huszonhét információs pont segíti, amelyek jelzik, hogy éppen melyik kiállítási egységben tartózkodunk, és minden teremben egyetlen kattintással megállhatunk a minket érdeklő tárlónál, enteriőrnél, diorámánál.

A digitális múzeumlátogatás a VR House Hungary segítségével jött létre. Zombory András ügyvezető egy speciális, hat objektíves kamerával szkennelte be az intézmény kiállítótereit, majd erre a digitális modellre feszítette fel azokat a nagy dinamikatartományú fotókat, amelyekből végül a háromdimenziós digitális modell létrejött.

A felvételek segítenek, hogy társául szegődjünk mások mellett az egykor élt őshazakutatónak, Julianus barátnak, a szabólegénynek, Jelky Andrásnak, a nyelvésznek, Vámbéry Árminnak, a geológusnak, Lóczy Lajosnak és hittérítőnek, Brentán Károlynak, és bepillantsunk utazásaik kevésbé ismert részleteibe, naplóbejegyzéseikbe, útirajzaikba, különös kalandjaikba. A múzeum célja, hogy felkeltse az érdeklődést a bemutatott emlékek, értékek, ismeretek iránt – olvasható Fekete-Mácsai Anetta, igazgatóhelyettes ajánlásában.