A kiskereskedő nagy adománya
2020-03-30 - Több mint hétszázezer forint értékben ajándékozott fertőtlenítő tisztítószereket, védőmaszkot és vécépapírt a Százhalom Egészségügyi Központnak a városban élő Van Hoan Dinh. A szállítmány ma érkezett meg az intézménybe, a város nevében Vezér Mihály polgármester mondott köszönetet a vietnámi származású kiskereskedőnek.
Úgy fogalmazott, bajban ismerni meg az igazi barátot, az önzetlen segítő megérdemli, hogy mindenki megismerje a nevét.

Van Hoan Dinh 16 éve él Magyarországon, öt éve Százhalombattán. Két vegyesboltot üzemeltet a lakótelepen. Családjával – feleségével, hétéves lányikreivel és két éves fiával – Óvárosban lakik. Az adomány átadásakor rendkívül szerényen és közvetlenül viselkedett. Elmondta, hogy bár a járvány miatt bizonyos termékek beszerzése neki is gondokat okoz, szívesen segít bármiben, amiben tud.

Vezér Mihály polgármester szerint az egészségügyi védőfelszerelés – a maszkok és kesztyűk –, valamint fertőtlenítőszerek beszerzése valóságos "kincsvadászattá" vált. Többen jelentkeztek múlt heti felhívására, hogy önkénteseket keres a város, akik bekapcsolódnának a többször használatos arcmaszkok gyártásába és kiszállításába.
Van Hoan Dinh felajánlása az Óvárosban élő korábbi képviselő, Klimsa Arthúr közvetítésével jutott el az egészségközponthoz.

A polgármester a járványügyi helyzettel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy általában betartják az emberek a korlátozó intézkedéseket, a kormány egyik legutóbbi rendeletét azonban a jelek szerint sokan félreértették. Az idősek számára fenntartott vásárlási idősáv ugyanis nem arra szolgál, hogy aki teheti, boltba menjen. A hetven évesnél idősebbektől továbbra is azt kérik, hogy maradjanak otthon, és bevásárlásaikat ha csak lehet, ne személyesen intézzék, hanem kérjenek segítséget az önkormányzattól, illetve a civil felajánlóktól.

Mivel az érintett hatóságok nem adnak tájékoztatást a konkrét megbetegedésekről, az önkormányzatnak csak a hatósági karanténba utalt személyekről van hivatalosan tudomásuk, mivel az ellátásuk az önkormányzat feladata. Százhalombattán az elmúlt héten négyről nyolcra emelkedett a hatósági karanténban levők száma.
 
(Fotó: Medgyesi Milán)