Kutyák, kutyások és mindenki más - Hogyan lehetnénk boldogok?
2020-03-02 - A városi kutyatartás érzékeny téma, amiről mindenkinek van tapasztalata, véleménye. Szerkesztőségünkbe több észrevétel is érkezett az elmúlt néhány hétben, amelyeket a betartandó szabályokkal együtt adunk most közre.
A legtöbb vitát és problémát a szabadon engedés, illetve a pórázon sétáltatás kérdése okozza. Olvasóink mindegyike erre panaszkodott. Volt, akit saját – a szabályoknak megfelelően – pórázon sétáltatott kutyájával ért atrocitás, de több járókelő is panaszkodott a szájkosár és póráz nélküli ebek miatt. Sokan jelezték, hogy a városi közterületeken (nem a kutyafuttatón!) póráz nélkül sétáltatott vagy szabadon engedett ebek megrohanták őket, függetlenül attól, hogy kutyával vagy kutya nélkül sétáltak, tették a dolgukat a városban. Sőt, gyakori jelenség, hogy olyan személy sétáltat (jellemzően nagyobb testű, erősebb) kutyát, aki életkora vagy fizikai adottságai miatt nem képes visszafogni az állatott.  

Nemcsak a kutyát kellene megnevelni
A kutyáknak ugyan – fajtától, életkortól függően – szükségük van a szabad mozgásra is (ők akkor lesznek boldogok és kiegyensúlyozottak), de erre a gazdinak csak a kijelölt helyen van szabályos lehetősége, az atrocitást sérelmező városlakó felháborodása pedig következésképp jogos. Különösen akkor, ha a kutya nem sajátította el a városi együttélési, közösségi közlekedés és viselkedési alapszabályokat (és a gazdi is azt gondolja, hogy a kutyának mindent szabad). Alapszabály, hogy a kutyának mindig, minden szituációban azonnal, a gazda első hívására vissza kell mennie hozzá. Akkor is, ha macskát lát, ha más kutyával játszik vagy egy biciklissel rollerező, szaladgáló gyerekkel találkozik.

Szintén az összes, szerkesztőségünkbe eljuttatott panaszban szerepelt, hogy a szabályt szegő kutyatartók nem, vagy nem azonnal és főként nem az együttélési normáknak megfelelő stílusban gondoskodtak kutyájuk visszahívásáról, illetve megkötéséről, amikor erre kérték őket.  

A harmadik visszatérő panasz – bár tapasztalatunk szerint ezen a téren javuló a tendencia –, hogy a kutya utáni takarítást sok gazdi még mindig nem tartja feladatának.

Mit mond az ebrendelet?
Az állattartást Százhalombattán a képviselő-testület 2008-ban elfogadott rendelete szabályozza. Ennek értelmében közterületen tilos felügyelet nélkül hagyni olyan állatot, amely emberek testi épségére veszélyes lehet. Az állattartó kötelessége, hogy az állat elszökését megakadályozza, mások testi épségét a vezetés során ne veszélyeztesse.

Ebet közterületen – a kutyafuttatókat kivéve - csak pórázon szabad vezetni, és csak olyan személynek, aki képes a féken tartására. A 40 centiméter marmagasságúnál nagyobb kutyákat pedig csak szájkosárral lehet kivinni.

A kutyák szabad futtatására az Erkel Ferenc körút – lőtér – garázssor közötti területet, a Vörösmarty Mihály utca – Dunafüredi út – Pannónia utca – Ady Endre utca közötti zöld területet és az Olajmunkás út – Városkapu út – Erkel körút – MOL Rt. csőcsorda – Berzsenyi Dániel utca közötti zöld területet jelölte ki a képviselő-testület. Óváros területén egyelőre nincs kijelölt kutyafuttató.

Az állattartási rendelet a kutyapiszokkal is foglalkozik. Kimondja, hogy a kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.

Élni és élni hagyni
A helyi rendelet betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi. Ha a lakosság szabályszegést észlel, őket kell telefonon értesíteni. Számuk 23/542-144. Természetesen, ha a sétáltató gazda felelőtlen magatartása miatt testi épséget közvetlenül fenyegető kutyatámadásról van szó, a rendőrséget is lehet értesíteni. Ha valaki közterületen gazdátlan ebbel találkozik, a városi ebrendészetet hívhatja a 30/444-8860-as számon.

Senkinek nem érdeke a kutyatartók és a kutyától idegenkedők közti feszültség (fokozása), de közös érdek, hogy mindenki tudja, értse és betartsa az alapvető normákat, szabályokat.