Letartóztatták a kábítószer-kereskedőket
2020-02-10 - A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. február 7-én elrendelte annak az 2 gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével gyanúsít.
A rendelkezésre álló adatok alapján T. G. és  S. Sz. J. megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2020. február 5-én egy dunakeszi ingatlanban amfetamint állítottak elő kereskedelem céljából. Az előállítást követően a több mint 39 kg tömegű kábítószert nejlon zacskókba becsomagolták, majd azt az ingatlan udvarán parkoló személygépkocsi csomagtartójába tették. Ezt követően mindketten beszálltak a járműbe és épp indulni készültek, azonban a kábítószer elszállításában a rendőrök megakadályozta őket.
 
T.G. gyanúsított esetében a kiszabható büntetés súlyossága miatt megalapozottan feltehető, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, így különösen megszökne, elrejtőzne, valamint, hogy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.
 
S.Sz.J. gyanúsított esetében a bíróság az ügyészi indítvánnyal szemben nem állapította meg a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyét.
 
Mindkét gyanúsított esetében azonban fennáll a veszélye annak, hogy a büntetőeljárásban részt vevő személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezítenék, veszélyeztetnék.
 
A Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2020. március 7. napjáig.
 
A döntés ellen az ügyész, mindkét gyanúsított és védőik is fellebbeztek, így az nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. február 7.
                        
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és kommunikációs Osztály