Százhalombatta a koraszülöttekért
2019-11-27 - 2011 óta világszerte november 17-én ünneplik a Koraszülöttek Világnapját, amely alkalomból több napon keresztül nyújtott különleges látványt a lilába öltözött Szent István tér.
Százhalombatta immár harmadszor fejezte ki szolidaritását a koraszülésben érintett családok és az ellátásban résztvevő szakemberek iránt. A lila szín a reménység jeleként tükrözte a város kis Hősök és családjaik iránti együttérzését. A csatlakozással támogatni kívánjuk a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Centrumot és azt a nagyon fontos munkát, amelyet a kis Hősökért végeznek.

Magyarországon évente minden tizedik, vagyis 8000 gyermek a vártnál korábban jön a világra, nemzetközi összehasonlításban is magas a koraszülöttek aránya. Tudjuk, hogy a koraszülöttek esetén számos egészségügyi kockázat is fennáll, a picik gondozása nagy erőpróbát jelent az orvosoknak, ápolóknak, a szülőknek egyaránt. A társadalom keveset tud a koraszülésről, annak hátteréről és kockázatairól, amely megnehezíti a megelőzést is. Mára már jelentős szemléletváltozás, tudás- és technikai fejlődés zajlott le hazánkban, országszerte megújultak a koraszülöttosztályok, családközpontúbb lett az ellátás, amelyben egyre nagyobb szerepet vállalnak a szülők is. Ennek a fejlődésnek köszönhetően jelentősen nőttek a koraszülöttek túlélési esélyei.

A nemes ügy érdekében fontosnak tartom a mozgalomhoz való csatlakozást, hogy ezzel is segíteni tudjuk a koraszülöttekért folyó küzdelmet, valamint szolidaritásunkat fejezzük ki a városunkban élő érintett családok felé is.

Vezér Mihály