Próbára bocsátás és felfüggesztett börtönbüntetés a búcsúból hazatérő verekedőknek
2019-10-08 -
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. október 7-én nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a fiatalnak és társainak az ügyében, akik szóváltást követően egy fanyelű villával súlyos sérüléseket okoztak társuknak.
 
A bíróság fiatalkorú G. G. I. r. és G. Z. III. r. vádlottakat bűnösnek mondta ki garázdaság bűntettében, ezért a bíróság az I. r. vádlottat 1 év időtartamra próbára bocsátotta, a próbaidő alatt pártfogó felügyeletét is elrendelte. A III. r. vádlottat a bíróság 6 hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A G. J. II. r. vádlottat bűnösnek mondta ki testi sértés bűntettében, ezért őt a bíróság 2 év – végrehajtásában három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.
 
A fiatalkorú I. r. vádlott és vádlott-társaik rokonok. A II. és III. r. vádlottak 2016. október 23-án egy Pest megyei település búcsúján vettek részt. A fk. I. r. vádlott és édesapja, a későbbi sértett egy ismerősüknél tartózkodtak és a háziakkal együtt nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak. A késő délutáni órákban a fk. I. r. vádlott és a sértett átmentek a szomszédba egy tartozás "behajtása" végett. A keresett személyt nem találták otthon, azonban szóváltásba keveredtek a családhoz tartozó, a helyszínen jelen lévő további négy személlyel, akik elküldték őket az udvarukból. A fk. I. r. vádlott és a sértett távozott, közben a családtagok félelmükben hazahívták a búcsúból a II. és III. r. vádlottakat. A még a közelben tartózkodó fk. I. r. vádlott és a sértett, illetve az időközben hozzájuk csatlakozott további, pontosan meg nem állapítható számú személy is visszafordult. A kapu előtt szóváltás és verekedés kezdődött. A II. r. vádlott felkapott egy kétágú, fanyelű villát, majd visszament az utcára és a villa fém részével fejen ütötte a sértettet, aki a földre esett és elvesztette az eszméletét. A sértetthez mentőt hívtak. A sértettnél koponyaűri vérzés keletkezett, mely életveszélyes sérülésnek minősül. Az ennél súlyosabb sérülés elmaradása a véletlennek és az orvosi szaksegítségnek köszönhető. A verekedés során többen megsérültek, a fk. I. r. vádlott csonttörést szenvedett el.

A vádlottak és védőik tudomásul vették a bíróság döntését, az ügyész 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn.
 
Budapest, 2019. október 7.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály