Lokálpatrióta pedagógia a Szivárvány Óvodában
2019-10-07 - Szakmai továbbképzést szerveztünk a százhalombattai Szivárvány Óvodában szeptember 26-28-ig. Témája a projektpedagógiai alkalmazása volt a környezeti nevelésben. 
Intézményünk egyik kiemelkedő feladata városunk szépségeinek megismerése, az otthonunk szeretetére nevelés. Nagyon fontos számunkra a helyi értékek megismertetése, az igazi lokálpatriotizmus megalapozása, az értékorientált óvodai nevelés

Szakmai tanítómesterünk Nagy Jenőné, az óvodai nevelés emblematikus alakja, főiskolai adjunktus, az ONME Egyesület, és az Óvodapedagógusok Országos Tehetségsegítő Tanácsának elnöke.

Projektekkel évek óta foglalkozunk, de most tanultuk meg az igazán hatékony megvalósítási formát, az igazi projektpedagógiát, mely Dewei nevéhez fűződik.
Ebben a pedagógiában a gyermekek valóságos feladatokkal találkoznak, olyan helyzetekkel, melyek fejlődik problémamegoldó gondolkodásuk. "A projekt célvezérelt tapasztalatszerzés, célirányos tudatosság" (Kilpatrick 1921), melyhez minden esetben a gyermekek környezetéből választunk tapasztalatszerzési lehetőségeket, élményeket.
Óvodánk a megfelelő felkészülés után beépíti pedagógiai programjába ezt a csodálatosan felépített, megalapozott, gyermekbarát pedagógiát.

A 3-7 éves gyermek számára érthető, valós, helyi, környezeti témakörök összeállítása a célunk, melyhez hozzákapcsoljuk a város épületeit, nevezetességeit, környezeti elemeit, a városlakókat, a helyi üzleteket, vállalkozásokat.

A természetes élethelyzetekben történő élmény és tapasztalatszerzés kiemelt fontosságú, tanultuk Nagy Jenőnétől, mely tapasztalatok sokféle összefüggésben megvizsgálhatók, felfedezhetők, feldolgozhatók a gyermekekkel.

Abban bízunk, hogy ezzel a pedagógiával még szélesebbre tárul a csodák kapuja, egyre jobban fognak kötődni gyermekeink a városunkhoz, s eközben gazdagodnak érzelmeik, fejlődik gondolkodásuk, bővülnek társas kapcsolataik.
                        
Raczkó Zsuzsanna