ÉSZKE-kampánynyitó - Felkészítenék a fiatalokat a város irányítására
2019-09-11 - Ingyenes gyakorlati és elméleti képzéssel készítené fel a fiatalokat a város irányítására az ÉSZKE. Szeretnének gondoskodni arról, hogy a jövőben is rátermett vezetők kerüljenek az önkormányzat élére – mondta el Vezér Mihály polgármester a szervezet kampánynyitó fórumán szeptember 9-én. A Helyi Választási Bizottság nyilvántartásba vette az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület képviselő-jelöltjeit, kompenzációs listáját és polgármesterjelöltjét. Utóbbi pozíció elnyerésében Mánya Zsolt maradt a jelenlegi városvezető egyetlen kihívója.
Vezér Mihály kiemelte a választási programból a nyugdíjasok és rászorultak támogatását, a bevételnövelést és munkahelyteremtést az ipari park déli részén kijelölt 28 hektáros terület hasznosításával, valamint a fiatalok lakhatásának javítását ötven lakás megépítésével. Az ÉSZKE tagjai az eddiginél sokkal aktívabb ifjúságpolitikát szeretnének megvalósítani. Vezér Mihály kiemelte: fiatalítani kell a városvezetésben, de nem irányíthatják az önkormányzatot képzetlen, alkalmatlan emberek. Szerepel a programban a családi házak energiatakarékos felújításának támogatása, intelligens buszvárók kialakítása az okospadok mintájára, a környezetterhelés csökkentése a megújuló energiákra épülő fejlesztések támogatásával, valamint a tervszerű, környezettudatos fásítás is. Szeretnék megőrizni a közterületek tisztaságát, rendezettségét, bővíteni a parkolási lehetőségeket és megépíteni az új sportcsarnokot, amelyhez állami támogatásra is számítanak. Szerepel a tervek között egy tornacsarnok építése az Arany János és az Eötvös iskolák között, továbbá a védőoltásprogram és a kerékpárútfejlesztés folytatása, valamint a közrend és közbiztonság megőrzése is.  

A polgármester jövőre vonatkozó elképzeléseiről egy hosszabb és több rövidebb kisfilm is készült, amelyeket folyamatosan be fognak mutatni a városban. A filmek számos fejlesztést vázolnak, a többi között gyalogos összeköttetést és közösségi területet hoznának létre Dunafüred és Óváros között, valamint a magántőke nagyarányú bevonásával képzelik el a Városkapu út megújulását. A rendkívül látványos beruházások a fenntartható fejlődés megőrzése mellett valósulnának meg, bárhogyan is változzon a külső környezet. Megbecsülik a szakértelmet és fontosnak tartják a városlakók véleményét.

Az ÉSZKE az 1-es választókerületben Furcsa Katalint, a 2-esben Győri Istvánt, a 3-asban Fehér Sándort, a 4-esben Kovács Lajost, az 5-ösben Török Sándort, a 6-osban Szél Pált, a 7-esben Vezér Mihályt, a 8-asban pedig Ádám Erikát jelölte az október 13-i önkormányzati választásra. A jelöltek egyenként is bemutatkoztak és beszéltek választókörzetükre vonatkozó konkrét terveikről, elképzeléseikről.

Ádám Erika kiemelte, hogy Óvárosban nagy szükség lenne a bölcsődei ellátásra, amelyhez pályázati forrást is igénybe lehetne venni. Emellett egy kulturált vendéglátóhely kialakítását is érdemes lenne támogatnia az önkormányzatnak. Vezér Mihály Újtelep-Urbárium vonatkozásában kitért a Gesztenyés úton tervezett társasházépítésre. Igyekszik olyan megegyezésre jutni a beruházóval, amely a környéken lakók számára is elfogadható. Szél Pál Dunafüreden a csapadékvízelvezetés további rekonstrukcióját, a Duna-part rendbetételét emelte ki. Török Sándor az 5-ös körzetben is ezt említette az egyik fő feladatként más, konkrét felújítási tervek mellett. Kovács Lajos a 4-es körzetben idővel szeretné megvalósítani a Liszt sétány felújítását, és a többség számára elfogadható megoldásokat találni a parkolóbővítésre. Fehér Sándor, a 3-as körzetben a társasházi energiatakarékos felújítások további támogatását, az okosházprogram elindítását hangsúlyozta. Győri István szerint, ha a lakótelepen is sikerül a házaktól elszállítani a szelektív hulladékot, azzal csökken a kommunális szemét mennyisége és a társasházakban élők rezsije is. Furcsa Katalin szerint fontos a női szerepvállalás az önkormányzatban, és a városvezetés kiemelt feladatának a fiatalok megtartását nevezte.      

Elhangzott: a kampány során minden választókerületben rendeznek majd lakossági fórumokat a konkrét tervekről, amelyek során a választók személyesen is elmondhatják gondjaikat, javaslataikat, igényeiket.   (Fotó: HTV)